Снимка: БГНЕС
fallback

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов коментира наложеното решение от страна на Съвета на ЕС за Истанбулската конвенция.

По думите му от решението не произтичат правни последици за страната ни."Политически документ, не е юридически задължително, така че по никакъв начин това няма да де отрази на българското законодателство. Да, тя става част от европейското право, но никой не може да ни задължи да прилагаме нещо, което не сме ратифицирали", обясни той, цитиран от БНР.

Oще по темата

Съветът на ЕС одобри днес въвеждането на ИК. С това вотът по приемането на документа е приключен, след като Европейският парламент го подкрепи с голямо мнозинство миналия месец. България е след шестте страни, които не са ратифицирали документа, въз основа на решение на Конституционния съд.

Решението обаче раздели българските евродепутати в позицията им. Представителите ни от ЕНП отказаха коментар.

Евродепутатката от "Обнови Европа" Искра Михайлова заяви: "С цялото ми уважение към решението на Конституционния съд на България, ние не можем с това решение да спрем процеса в Европейския съюз. Само мога да кажа, че при тази обстановка сега трябва да има много сериозно разглеждане на ситуацията в България, да се вземе решение, да се влезе в преговори със Съвета и парламента и да се продължи процесът.".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Додо

преди 10 месеца

Не само Киро Лъжеца и окок0рения шв3ctep ще подпишат и вкарат България като страна по истанбулската конвенция, Бойко Националния предател, както и Чуждата Партия - ДПС-то, ще подпишат и те с тях! Банкянския международник ще се изкаже пак в стила от националното си предателство по отношения македонския въпрос - тогава каза "кой съм аз, че да спирам македонците от ЕС" и им свали ветото! Сега ще каже "кой съм аз да спирам правата на жените" и ще се 0cepe наново!

8

Додо

преди 10 месеца

Да, наистина, не можем да спрем упадъка на ЕС, но пък можем да излезем оттам! Защото е напът да бъде залят със сяра, както Бог е залял Содом и Гомора!

7

Уpcyлaтa нa EK-тo

преди 10 месеца

Macoвoтo изnegepacтявaнe e зagължитeлeн зa nokpивaнe xюбpю-aтлaнтичeckи kpитepий. Moнитopинrът в koлoниитe щe e cтpor!

fallback