Снимка БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева е сред 13-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това е третият опит на правосъдното министерство да избере наш представител там, съобщава сайтът "Лекс".

Новите участници в процедурата освен Ковачева са съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев и Екатерина Георгиева, чиято кариера на юрист е минала през много европейски институции.

Деветимата участници в предишната процедура също са се кандидатирали отново. Те са съдията от Върховния административен съд Искра Александрова, правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева, председателят на Административен съд София-област Мария Попова, доц. Катерина Йочева, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители, адвокатът и правозащитник от Перник Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в самия ЕСПЧ, и Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

Още по темата

Комисията, оглавявана от проф. Пламен Панайотов, трябва да се произнесе по допустимостта на 13-имата, процедурата предвижда тест за нивото на владеене на английски и френски език, събеседване, оценяване и класиране, като списъкът с подбраните кандидати трябва да е готов до 23 юни.

До 5 юли 2023 г. Министерският съвет ще трябва да приеме решение за одобряване на първите трима, както и на резервен списък с кандидати за съдии в ЕСПЧ.

Мандатът на действащият български съдия в Страсбург Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.