Снимка: БГНЕС

Жителите и туристите на Венеция се събудиха тази сутрин с любопитна гледка – водата на Канал Гранде позеленя загадъчно и никой не знае защо това е така. Изумрудено зелените и фосфоресциращи води са истинска мистерия, която засега не може да бъде обяснена нито от властите, нито от експертите по околната среда, пишат от "24 часа".

Пожарникарите на Венеция взеха проби от водата, но все още не се знае произходът на цвета. До момента не са пристигнали никакви съобщения или декларации нито от страна на протестиращи групи за защита на околната среда, нито от представители на изкуството или от архитекти. Само преди дни беше открито Венецианското биенале на архитектурата.

Мнозина във Венеция помнят оцветяването в зелено на водите на Канале Гранде през 1968 г. Тогава аржентинският художник Николас Гарсиа Урибуру по време на Биеналето на изкуството използва пигмент, превръщащ микроорганизмите във водата във фосфоресциращи. С това свое действие творецът подкани публиката за внимание и грижи за околната среда, затова и използва зелен цвят.

Със сегашния случай във Венеция са се заели Регионалната агенция за околната среда и пожарникарите. Префектът на Венеция Микеле ди Бари свика спешно частите за сигурност, за да координират действията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase