Снимка БГНЕС

Поизводителят на ваксини срещу COVID-19 "Пфайзер"/"Бионтех" се е договорил с Европейската комисия за намаляване на броя, който ЕС трябва да закупи, и да измести крайния срок за доставка до 2026 г., съобщи Ройтерс в петък.

Споразумението, което ще бъде официално обявено по-късно през деня, идва след месеци преговори за коригиране на договора, който беше сключен от името на европейските държави за доставка на 1.8 млрд. дози ваксини (900 млн. и възможност за купуване на още 900 млн. дози) през 2022-2023 г.

Промяната в договора намалява с около една трета броя на оставащите дози, които ЕС трябва да купи. Съюзът обаче ще трябва да плати такса за всяка отменена доза, съобщава Ройтерс, като се позовава на свой източник.

Европейската комисия и "Пфайзер" са отказали подробности по договореността.

Още по темата

Еврокомисията беше натоварена от правителствата да осигури промяна на договора поради глобалното пренасищане на ваксини срещу COVID-19 и спада на интереса към имунизиране в ЕС, където 73% от населението е ваксинирано.
Около половината или повече от първите 900 милиона дози от този договор все още не са доставени.

През март българското правителство прие позицията на здравния министър Асен Меджидиев да се поиска прекратяване на договора с "Пфайзер"/"Бионтех" за България, тъй като няма интерес към ваксиниране, препаратите не работят срещу "Омикрон" варианта на коронавируса. България настоя също Европейската комисия да изкупи неизползваните български количества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase