Снимка БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че одобрява държавна помощ от 26,5 милиона евро за „Български пощи”.

В съобщението се отбелязва, че дружеството поддържа 2973 пощенски станции у нас с общо 8500 служители, но е засегнато от инфлацията и увеличените разходи за своята дейност. Помощта се предвижда да бъде предоставена като заем и използвана до края на октомври, за да продължи осигуряването на услугите, сред които е и изплащането на пенсиите.
България се ангажира, че след шест месеца заемът ще бъде върнат или дружеството ще представи план за преструктуриране, се пояснява в съобщението. Допълва се, че подобен план ще подлежи на оценка и одобрение от ЕК.

През март държавата реши да отпусне 50 милиона лева финансова помощ за „Български пощи“, като това трябваше да бъде одобрено от Брюксел.

"Работим по план за преструктуриране задълженията на „Български пощи“ заедно с Българската банка за развитие. Идеята е всички тези задължения да бъдат преструктурирани поради факта, че към момента, тъй като не са преструктурирани, „Български пощи“ губят в годишен размер около 6-7 млн. лв. от лихви" каза министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase