Снимка: БГНЕС
fallback

На кратко официално посещение в Рим пристигна президентът на Украйна Володимир Зеленски. Ще разговаря с президента на Италия Серджо Матарела, с премиера Джорджа Мелони и с папа Франциск.

"Италия приветства президента на Украйна Володимир Зеленски. Подновяваме нашия ангажимент заедно с украинския народ в защита на свободата и демокрацията." С тези думи външният министър на Италия Антонио Таяни обяви пристигането в Рим на украинския държавен глава.

Зеленски проведе среща първо с президента на Италия Серджо Матарела. След разговора между тях няма да има пресконференция. Италия напълно подкрепя Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, каза италианският президент при посрещането на Зеленски.

Пътуването в Италия е "важно посещение за подхода към победата на Украйна", каза Зеленски.

Срещата му с папата се очаква да се състредоточи върху изгледите за мир.

Президентът на Украйна пристигна в Рим тази сутрин с италиански правителствен самолет, който тръгна от полския град Жешов близо до украинската граница. Преди пристигането му в Рим бяха взети извънредни мерки за сигурност. Около 1500 полицаи и служители по сигурността днес бяха разположени, за да осигурят безпроблемното протичане на държавното посещение.

На летищата, гарите и в метрото бяха въведени специални проверки на сигурността. Над града беше обявена зона, забранена за полети, включително за безпилотни самолети, а навсякъде, където се очаква Зеленски да бъде, има разположени снайперисти.

Украинците, живеещи в Италия, се събраха на известния площад "Барберини" в центъра на Рим в очакване на пристигането на Зеленски. Въпреки дъжда те изпяха заедно украинския национален химн.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони приветства Зеленски в двореца "Киджи" в Рим, предаде ДПА. Мелони се срещна с него в двора на нейната официална резиденция около 13 часа местно време, където украинският лидер беше посрещнат с военни почести.

След работен обяд в двореца се очаква двамата да направят общо изявление за медиите.

Вечерта украинският президент ще бъде гост на известното телевизионно предаване "Порта а Порта", съобщи телевизия РАИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Ленин

преди 1 година

Абе, зеленото наркоманче, що не дойде на посещение в България, Унгария, Турция, Румъния или Сърбия примерно, нали, ние му се водим съседи?

74

Анонимен

преди 1 година

Насл.бряф съм ,пълните с украински мъже,явно избягали от мобилизация ,а иначе Зеленски обикаля държавите да проси оръжия и пари )

73

Анонимен

преди 1 година

Тоя все е на някаква екскурзия! А войниците в окопите! На ход е Камората да го думнат тоя и да се приключва

fallback