Снимка: БГНЕС

Ръководителят на украинския оператор на атомни електроцентрали "Енергоатом" Петр Котин увери, че въоръжените сили на Украйна разбират, че ако започне офанзива, ще трябва да заобиколят Запорожката атомна електроцентрала, за да не повредят реакторите, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си".

"Те са отговорни за поддържането на целостта, дори ако е окупирана от руснаците", каза той пред Си Ен Ен. "Нашите военни разбират това много добре."

Според Котин, Украйна няма нужда да връща Запорожката АЕЦ. За да си я върне, достатъчно е да прекъсне комуникационните линии между Запорожката АЕЦ и Крим и тогава Русия няма да може да я използва. Но за да направи това, каза Котин, Украйна първо трябва да си върне Мелитопол.

Още по темата
По-рано "Енергоатом" предупреди, че руските сили планират да евакуират над 3000 работници от града, обслужващ окупираната Запорожка атомна електроцентрала, което ще доведе до "катастрофален недостиг" на персонал.

Миналата седмица ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че ситуацията около контролираната от Русия атомна електроцентрала е станала "потенциално опасна", след като проруски служители започнаха да евакуират хора от близките райони.

Вчера руската държавна информационна агенция ТАСС информира, че назначеният от Москва губернатор на контролираната от руските сили част на Запорожката област е спрял работата в централата.

"Енергоатом" съобщи, че е получил информация за подготвяна евакуация на около 3100 души от град Енергодар, включително 2700 служители, които са подписали договори с руската компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase