Снимка БГНЕС

100-те млн. евро, разпределени между засегнатите от украинския внос страни, не покриват щетите и с нищо няма да подобрят положението. Решението е в по-стриктния контрол. Това стана заяви министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

До 5 юни се забранява вноса на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, тези стоки ще могат да преминават само транзит през България, съгласно решението на ЕК. Стоянов обаче посочи, че за слънчогледовото олио ще се опитаме да постигнем двустранно споразумение с Украйна, ще се реализират само сделки по договори, които са в ход.

Според него контролът ще е сериозен, водят се разговори с ЕК за правилата, които ще бъдат разписани за прилагане на регламента, след което ще бъдат информирани търговците и превозвачите.

Още по темата

"Складовете са пълни, нова реколта идва, срокът на годност не е толкова дълъг, така че, ще следим стриктното прилагане на забраната", поясни още министърът.

Запитан има ли резултат от сайта, проследяващ цените на стоките, Стоянов обясни, че с него вече държавата има инструмент за анализ. Вече ясно личи, че цените на суровините падат, а цените на стоките на дребно не се увеличават, поясни Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase