Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия заяви днес, че решително осъжда опита за бомбен атентат срещу главния прокурор на България.

Още по темата
Научихме за това недопустимо действие, заяви на пресконференция говорител на комисията в отговор на въпрос.

Това е безсмислен и страхлив акт на насилие, който няма място в нашето общество. Очакваме националните власти да изправят решително и бързо извършителите на тази отвратителна постъпка пред правосъдието. Засега не бихме могли да предположим какви са причините за подобно нападение, добави говорителят.

От своя страна и главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши заяви: „Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент“. Това се посочва в изявление на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

В Европейския съюз престъпниците, осмелили се да нападнат представител на съдебната власт, трябва да се възприемат като изключително опасни и борбата с тях следва да се води с изключителна решимост, допълва Кьовеши. Тя изразява очакване за пълно разследване на този случай.

Вярвам, че българските полицаи, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България и няма да щадят усилия, за да изяснят случилото се, добавя тя. Според Кьовеши е необходимо да се установи кой е отговорен за събитието и как то е било допуснато.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase