Снимка БГНЕС

Европейската комисия представи пакет от реформи за създаване на единен пазар за лекарства, с по-добър достъп на пациентите и по-ниски цени. Това е първото преразглеждане на фармацевтичното законодателство от 20 години, съобщават "Файненшъл таймс" и Ройтерс.

По думите на вицепрезидента на комисията Маргаритис Схинас и комисаря по здравеопазването Стела Кириакиду така ще се създаде единен пазар за лекарства с по-добра достъпност за пациентите, като същевременно ще продължи инвестирането в научноизследователска и развойна дейност и ще се запази привлекателността на Европа за фармацевтичните компании.

"Промяната има за цел да гарантира, че всички европейци ще имат достъп както до иновативни нови лечения, така и до генерични лекарства, като се сложи край на огромните различия в достъпа и цените между държавите", обясни Кириакиду.

Комисията предлага да се намали от 10 на 8 години продължителността на основната пазарна изключителност, която производителите на лекарства получават, преди генеричните продукти да могат да навлязат на пазара. В същото време обаче фармацевтичните компании получават още две години защита, ако пуснат новите си лекарства във всички 27 държави членки в рамките на две години. Според Кириакиду новата система за стимули „ще осигури достъп до нови лекарства на около 70 милиона повече граждани в сравнение с днес“.

След публикуването на предложението, Европейският парламент, ЕК и държавите- членки ще трябва да обсъдят детайлите на закона – процес, който може да отнеме години.

Реформите имат и още една цел – да предотвратят недостига на лекарства като този, наблюдаван с ключови антибиотици през изминалата зима. Ще се изисква компаниите да уведомяват по-рано ЕС за възможни проблеми с доставките.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase