Унгария днес разшири забраната за внос на храни от Украйна. Тя ще продължи до 30 юни, но подобно на България, няма да се прилага за транзита на стоките през страната.

Правителството на Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти, като включи в нея мед, вино, хляб, захар и редица месни и зеленчукови продукти, предаде Bulgaria ON AIR.

"Временната забрана ще продължи до 30 юни, но няма да се прилага за транзита на тези продукти през страната", се казва в постановлението.

Списъкът на забранените продукти беше оповестен от правителството, след като в събота Будапеща обяви мярка за спиране на вноса на зърно, маслодайни семена и няколко други продукта.

През последните дни Полша, Унгария, Словакия и България забраниха вноса на зърно и други хранителни продукти от засегнатата от войната Украйна, след като спадът в цените предизвика протести на местните фермери.

Нашата страна се включва в забраната от 24 април, като има изключение за стоките, които преминават транзит. Основният мотив - продуктите не напускат ЕС, а се продават на дъмпингови цени.

"При липсата на задължение за спазване на строгите производствени правила, изисквани от законодателството на ЕС, украинските продукти имат конкурентно предимство, което води до сериозни смущения на вътрешния пазар на държавите членки", се посочва в съобщението на унгарското правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase