Русия атакува с дронове цели в пристанищния град Одеса. Подкрепяните от Русия сили в района на Донецк в Източна Украйна твърдят, че войските на Киев са взривили жилищни сгради в Бахмут преди два дни, убивайки 20 цивилни.

Същевременно германското правителство потвърди, че зенитните системи "Patriot" вече са в Украйна. Така Германия изпълни обещанието си от януари и достави на Киев сложната ракетна система земя-въздух. На сайта на германското правителство е и пълният списък на въоръжението, предаде Bulgaria ON AIR.

Освен системата "Patriot", Берлин е предоставил и ракети за системата и още 16 бронирани камиона Mercedes Benz "Zetro", с което общият им брой до момента е 76. Украйна вече получи зенитно-ракетни системи от САЩ и Нидерландия. Основната функция на "Patriot" е да прихваща и унищожава пристигащи вражески ракети и снаряди. Цената на една батарея Patriot се оценява на 1 милиард долара.

Молдова извика посланика на Русия в страната, за да обяви руски дипломат за персона нон грата, съобщи "Ройтерс".

Решението е свързано с действията на персонала на руското посолство спрямо молдовски гранични полицаи, които тази седмица на летището в Кишинев са отказали на руски политик на регионално ниво да влезе в страната. Не се съобщава името на служителя на руското посолство, който трябва да напусне Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase