Снимка: БГНЕС

Жан-Мари льо Пен, основателят на крайнодясната партия, сега ръководена от дъщеря му Марин, е в болница, след като е получил "лек инфаркт".

94-годишният Льо Пен беше лекуван от миниинсулт през февруари миналата година. Той е бил в съзнание в неделя сутринта, според неговия съветник Лорейн дьо Сен Африк. "Семейството и приятелите му са загрижени, но спокойни", каза той. Льо Пен беше откаран в болница, след като е получил "неразположение" в дома си в западно предградие на Париж в събота вечерта, каза източник, близък до семейството.

Дъщеря му го изключи от партията през 2015 г., след като той каза, че Холокостът е просто "детайл от историята", подкопавайки усилията й да изчисти расисткия и антисемитски образ на партията. Въпреки това той я подкрепи пред друг крайнодесен кандидат, Ерик Земмур, на президентските избори миналата година.

Бивш парашутист, Льо Пен е съосновател на антиимиграционния Национален фронт през 1972 г. Той ръководи партията, докато дъщеря му не поеме управлението през 2011 г. Тя беше преименувана на Национален митинг през 2018 г., тъй като тя се опита да я дистанцира от безсрамния расизъм на баща си. Наричан "Дяволът на републиката", той е осъден за реч на омразата и отричане на Холокоста, престъпление във Франция.

Льо Пен пет пъти се е кандидатирал за президент. Франция беше изумена, когато той стигна до втория тур на изборите през 2002 г. Жак Ширак го победи, но оттогава дъщеря му два пъти се класира за втория тур, през 2017 г. и 2022 г. Националното обединение, някога смятано за маргинална група, се превърна в най-голямата парламентарна опозиционна партия във Франция след безпрецедентния си изборен успех миналата година. Подкрепата за Марин льо Пен се е увеличила на фона на протестите срещу ожесточено оспорваните пенсионни реформи на президента Макрон, сочат проучвания на общественото мнение.

Роден в бретанското пристанище Ла Трините сюр Мер през 1928 г., Жан-Мари льо Пен става най-младият френски депутат на 27 години, когато е избран за депутат през 1956 г.

След като придобива правоспособност, той се записва в Чуждестранния легион. По-късно той служи като офицер от разузнаването по време на войната, довела до независимостта на Алжир от френското колониално управление през 1962 г. Обвинен в изтезания от Le Monde, той съди вестника за клевета, но съдът потвърди разследването му като "достоверно".

Той продължава да излъчва политически коментари в YouTube и се придържа към противоречивите си възгледи. "Бях отдаден борец, верен на каузата си", каза той пред Агенция Франс през този месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase