Снимка БГНЕС

Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната реформа, предаде БТА.

Така реформата ще влезе в сила. Основната мярка в нея е увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.
Реформата е ключовата мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Тя породи вълна от протести и стачка в цялата страна. Вчера имаше 12-и ден на общонационална протестна мобилизация, като според синдикатите в нея са се включили над 1,5 милиона души, а според министерството на вътрешните работи 380 000 души.
Днес протести отново има в цяла Франция.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, след като той премина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе приет от мнозинството при две гласувания на две четения. В Националното събрание обаче при първо четене не остана време за гласуване и дебатите бяха преустановени в срока, постановен от конституцията. После правителството използва член 49,3 от конституцията, за да прокара текста без вот. В замяна на това по силата на този член депутати можеха да поискат вот на недоверие на правителството. Бяха внесени два вота на недоверие, които се провалиха. Правителството и противниците на реформата сезираха Конституционния съвет. Той имаше възможност да отхвърли целия текст на реформата, части от него или да обяви, че целият текст отговаря на конституцията. Съветът избра третото решение.

Днес Макрон покани синдикатите на среща на 18 април.

Президентът защитава реформата на пенсионната система, защото, според него, тя ще помогне на страната да съхрани модела на социалната си система на фона на демографския спад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase