Снимка: архив, БГНЕС

Нова вълна синдикални протести срещу пенсионната реформа, предвиждаща вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, залива днес Франция, предава ДПА.

Още по темата
Властите очакват по улиците да излязат между 400 000 и 600 000 души, а за спазването на реда ще следят 11 500 полицаи, 4200 от които в Париж.

Протестите идват ден преди утрешното решение на Конституционния съвет по отношение на предложената реформа, като той може да я отмени - изцяло или частично, но може и да я приеме, посочва Ройтерс.

Съветът може да отмени реформата, ако прецени, че тя нарушава конституцията, а опозицията призовава за вземането на такова решение. Това би било голяма победа за протестиращите и синдикатите, но и унизителна загуба за президента Еманюел Макрон, който ще трябва да започне от нулата, ако иска все пак да реформира пенсионната система.

Конституционни експерти са на мнение, че едва ли Съветът ще отхвърли изцяло реформата, а по-скоро ще одобри повишаването на пенсионната възраст, но ще изиска известни промени в плана.

Но дори и Съветът да одобри реформата, битката ще продължи, тъй като опозицията планира свикването на референдум по въпроса. За целта трябва да се намери подкрепата на мнозинство в парламента, което вече е факт, но и да се осигури зелена светлина от Конституционния съвет.

Най-трудното условие обаче е да се организира петиция за референдум, която в рамките на девет месеца да бъде подписана от 10 на сто от регистрираните избиратели.

Ако не се стигне до това, пенсионната реформа може да стане факт.
(БТА, Светослав Стефанов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase