Снимка: БГНЕС

Два съюзнически бойни кораба - германски и португалски - акостираха символично в пристанището на Хелзинки. След своето присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор, Финландия се включи в първото си военно обучение към НАТО.

Фрегатите "Мекленбург - Предна Померания" и "Бартоломеу Диаш" - ще останат на пристан в столицата до неделя, посочиха в изявление финландските военноморски сили, предаде БТА.

Още по темата
Преди да пристигнат в Хелзинки, двата кораба на НАТО участваха вчера в учение, организирано от финландските сили за брегова отбрана във Финския залив, близо до Русия, заедно с три кораба от северната страна.

"Това е първият път, когато Финландия и (нейните) сили за брегова отбрана провеждат учение и приемат кораби на Алианса, откакто Финландия се присъедини към НАТО", се казва в изявлението.

На 4 април граничещата с Русия Финландия сложи край на продължилата десетилетия своя политика на неутралитет и военна необвързаност, като официално стана член на НАТО. С влизането на Финландия в Алианса границата му с Русия се увеличи с 1340 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase