Снимка: БГНЕС

Европа няма интерес от ускоряване на кризата около Тайван и трябва да следва стратегия, независима както от Вашингтон, така и от Пекин. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след завръщането си от тридневно държавно посещение в Китай, където получи топло посрещане от Си Дзинпин, съобщава "Ройтерс".

Веднага след отпътуването на френския лидер от страната, Китай започна военни учения около Тайван в знак на недоволство от срещата на тайванския президент Цай Инуън с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Пекин счита демократично управлявания остров за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол. От своя страна, правителството на Тайван категорично възразява срещу претенциите на Китай.

Още по темата
Макрон заяви, че Европа не трябва да ускорява конфликта, а да отдели време, за да изгради позицията си на трети, отделен полюс между Китай и Съединените щати.

"Най-лошото би било да си помислим, че ние - европейците, трябва да последваме този въпрос и да възприемем американския ритъм или китайската свръхреакция", подчерта той.

Европа трябва да финансира по-добре отбранителната си индустрия, да развие ядрена и възобновяема енергия и да намали зависимостта от щатския долар, за да ограничи зависимостта си от САЩ, отбеляза още френският лидер.

Той направи коментара си в петък, по време на полет между Пекин и град Гуанджоу. Впоследствие съветник на Макрон съобщи, че Си и Макрон са провели "наситена и откровена" дискусия по въпроса за Тайван по време на срещите си.

"Усещането на президента е, че трябва да внимаваме да не се стига до инцидент или ескалация на напрежението, което може да доведе до настъпление на китайците", обясни съветникът на Елисейския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase