Снимка: БГНЕС

400 мигранти бедстват на потъваща лодка без гориво и капитан в морето между Гърция и Малта, съобщава "Ройтерс".

Инцидентът става на фона на рязкото увеличаване на плавателните съдове с мигранти, пресичащи Средиземно море от Северна Африка.

Службата за поддръжка Alarm Phone информира в Туитър, че е получено обаждане от лодката, която е тръгнала през нощта от Тобрук, Либия, и властите са уведомени. Все още обаче не е започнала спасителна операция.

Лодката се намира е в зоната за търсене и спасяване на Малта.

Германската неправителствена организация Sea-Watch International пък съобщи, че е открила лодката с два търговски кораба в близост.

Посочва се, че малтийските власти са наредили на корабите да не извършват спасителни операции, а един от тях просто е бил помолен да я снабди с гориво.

Още по темата
От Alarm Phone твърдят, че хората на борда са изпаднали в паника, като някои от тях се нуждаят от медицинска помощ. Те посочват, че лодката е останала без гориво и долната ѝ палуба се е напълнила с вода, а капитанът е напуснал борда и няма кой да управлява плавателния съд.

Друга неправителствена организация - германската Resqship, вчера съобщи, че най-малко 23 мигранти са загинали през нощта в Средиземно море при отделно корабокрушение.

Миналата седмица 440 мигранти бяха спасени край Малта след сложна 11-часова операция в бурно море от кораба Geo Barents на благотворителната организация "Лекари без граници".

В събота най-малко 23 африкански мигранти изчезнаха, а четирима загинаха, след като двете им лодки потънаха край Тунис в опит да достигнат бреговете на Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase