Снимка: БГНЕС

Войната на Европа срещу наркотиците изглежда върви в погрешна посока, тъй като ново научно изследване, анализиращо отпадъчните води, показва увеличаване на употребата на незаконни наркотици.

Последните резултати от съвместното проучване, проведено от групата SCORE и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA), откриват метаболити на канабис, кокаин, метамфетамин, амфетамин, MDMA и кетамин, съобщи Евронюз.

Проучването, проведено в 104 града в 21 държави, разкрива нарастване на откритите количества кокаин и метамфетамин в отпадъчните води на Европа.

"Днешните констатации очертават картина на проблем с наркотиците, който е едновременно широко разпространен и сложен, като и шестте вещества са открити в почти всяко населено място. Вече утвърдено като наука, наблюдението на отпадъчните води ни дава все по-ясна представа за динамиката на употребата и предлагането на наркотици", заяви в изявление директорът на EMCDDA Алексис Гусдийл.

По-специално кокаинът е открит във всички градове, включени в проучването, а нарастващите му стойности сочат за широка достъпност и употреба.

Повече от половината от 66-те града с данни за 2021 и 2022 г. показват увеличение на остатъчните количества кокаин, като повечето от тях са в Западна и Южна Европа.

Градовете в Белгия, Нидерландия, Испания и Португалия показаха най-високо разпространение на кокаин в пробите си от отпадъчни води.

В швейцарските градове Базел, Женева и Цюрих също бяха открити едни от най-високите стойности на метаболити на кокаина.

Според анализа на пазара на наркотици в ЕС, публикуван през 2022 г., появата на нидерландски, белгийски и испански градове може да се обясни с нарастващата търговия с кокаин през пристанищата на тези градове.

През 2020 г. белгийските пристанища са конфискували най-много кокаин в Европа - почти десет пъти повече, отколкото през 2010 г.; следват ги нидерландските и испанските пристанища.

Въпреки увеличението на конфискувания кокаин на годишна база, едновременното увеличение на открития кокаин в отпадъчните води предполага по-голяма наличност за употреба.

"В момента сме изправени пред нарастваща заплаха от по-разнообразен и динамичен пазар на наркотици, който се движи от по-тясното сътрудничество между европейските и международните престъпни организации", добави Гусдийл.

По подобен начин последният анализ на отпадъчните води показа, че канабисът продължава да бъде най-употребяваният незаконен наркотик в Европа, въпреки че в много градове количеството на откритите наркотици е намаляло.

Тенденцията обаче показва спад в 15 града, докато метаболитът на канабиса се е увеличил в отпадъчните води на 18 града в сравнение с 2021 г.

Проучването показва също така увеличаване на количествата канабис и кокаин през почивните дни, което според проучването може да се дължи на повишената употреба за развлечение.

Проучването обаче не може да предостави информация за честотата на употреба и чистотата на наркотиците - фактори, които са от съществено значение за достигане до цялостно заключение.

Въпреки ограниченията, годишното проучване в няколко града е добра отправна точка, добави Гусдийл, като заяви, че EMCDDA е "окуражен от нарастващия му потенциал за насочване и оценка на локални реакции в областта на общественото здраве и политически инициативи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase