Снимка БГНЕС

Швейцария осъди четирима банкери, помогнали на близък приятел на Владимир Путин да прехвърли милиони франкове през швейцарски банкови сметки. Те са осъдени за немарливо отношение към финансови трансакции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четиримата бяха признати днес за виновни в това, че са помагали на концертиращия челист Сергей Ролдугин, наричан "портфейла на Путин" и "Челиста на Путин".

Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих, и швейцарец. Те помогнали на Ролдугин, който е кръстник на по-голямата дъщеря на Путин - Мария, да депозира между 2014 г. и 2016 г. милиони франкове в швейцарски банкови сметки.

Мъжете, чиято самоличност не може да бъде разкрита съгласно швейцарските ограничения за поверителност, бяха признати за виновни от окръжния съд в Цюрих. Те трябва да платят глоби в размер на стотици хиляди швейцарски франка, част от които, съгласно швейцарския закон, може да им бъдат опростени при определени условия.

Случаят показва как хора като Ролдугин са били използвани за параван за прикриване на истинските собственици на парите, се казва в обвинителния акт, видян от Ройтерс. В Швейцария банките са задължени да отказват или прекратяват бизнес отношения, ако са налице съмнения за самоличността на договарящата страна.

Обвинението твърди, че банкерите не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския собственик на средствата и е неправдоподобно това да е бил Ролдугин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase