Снимка: БГНЕС

Ватиканът съобщи в сряда, че 86-годишният папа Франциск е в болница в Рим за предварително планирани здравни прегледи, преди по-късно да отмени срещите си в четвъртък, пишат АФП и "Франс 24".

"Светият отец е в Джемели (болница) от този следобед за някои предварително планирани проверки", написа говорителят на Ватикана Матео Бруни в изявление от едно изречение.

Папата, който този месец отбеляза 10 години като глава на Католическата църква, по-рано се появи в добро настроение на седмичната си аудиенция във Ватикана, усмихнат, докато поздравяваше вярващите от своя "папамобил". Той обаче беше видян да прави гримаси, докато му помагаха да влезе в автомобила.

Италианските медии съобщиха, че той е бил откаран в болница с линейка, след като е имал респираторни и сърдечни проблеми.

Неговите срещи за четвъртък сутринта бяха отменени, каза източник от Ватикана пред АФП, добавяйки, че има възможност Франциск да остане в болница през нощта.

Аржентинският понтифик страда от хронични болки в коляното, които го принудиха да разчита на инвалидна количка през последните месеци.

Джемели е същата болница, в която той претърпя операция на дебелото черво през юли 2021 г., след като страдаше от вид дивертикулит, възпаление на джобове, които се развиват в лигавицата на червата.

Той остана в болницата 10 дни. Година по-късно той призна, че все още чувства ефекта от шест часа, прекарани под упойка по време на операцията. В интервю през януари папата каза, че дивертикулитът се е върнал.

Папа Франциск трябваше да отменя или ограничава дейности няколко пъти миналата година заради болката в коляното си и в интервю през юли 2022 г. призна, че трябва да намали темпото.

Здравето му е често обект на спекулации, особено въпросът дали той ще последва примера на своя предшественик и ще се пенсионира, ако не може да продължи.

Бенедикт XVI, виден немски теолог, шокира света през 2013 г., като стана първият папа от Средновековието, който подаде оставка.

Двамата "мъже в бяло" съжителстваха между стените на малката държава Ватикана почти десетилетие, преди Бенедикт да почине на 31 декември.

Франциск коментира, че ще последва Бенедикт в оттеглянето си, ако здравето му го направи неспособен да върши работата си. Той обаче каза пред интервюиращ през февруари, че папските оставки не трябва да стават "нормално нещо", добавяйки, че за момента това не е в неговия дневен ред.

Въпреки напредването на възрастта и здравословните си проблеми Франциск продължава да пътува много.

Още по темата
Огромни тълпи го посрещнаха при посещение по-рано тази година в Южен Судан и Демократична република Конго, доказателство за продължаващата му популярност.

През последното десетилетие той се опита да създаде образ на по-отворена, състрадателна Църква, въпреки че се сблъска с вътрешна опозиция, особено от страна на консерваторите.

Следващия месец папа Франциск трябва да посети Унгария и да се срещне с премиера Виктор Орбан.

Аржентинецът почти загива, когато е едва на 21 години, след като разви плеврит - възпаление на тъканите, които заобикалят белия дроб - според биографа Остин Айвъри. През октомври 1957 г. част от единия му дроб е отстранен.

Той също така е говорил за хирургично отстраняване на кисти от горния лоб на десния му бял дроб. Той настоява, че се е възстановил "напълно... и никога не е чувствал никакви ограничения оттогава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase