Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна се надява до три години да започне собствено производство на ядрено гориво за атомни електроцентрали, което да замени руското гориво, включително на европейския пазар. Това съобщиха от пресслужбата на украинското министерство на енергетиката, цитирани от ТАСС.

Украйна вече започна производството на компоненти за горивни касети тип ВВЕР-1000, а впоследствие планира да започне производство на касети за реактори ВВЕР-440. По данни на енергийното министерство проектът се изпълнява от "Енергоатом" в сътрудничество с американската компания "Уестингхаус".

Oще по темата
От ведомството посочват, че тази година трябва да приключи лицензирането, а промишленото производство на облицовки и глави (елементи на горивните касети) да започне през 2024 г. Те ще се използват за производство на ядрено гориво за нуждите на "Енергоатом" в завода на "Уестингхаус" във Вестерос, Швеция.

Министърът на енергетиката Херман Галушченко заяви, че Украйна очаква в бъдеще да се превърне в доставчик на ядрено гориво за европейските страни, в които работят атомни електроцентрали с реактори тип ВВЕР-440, за които няма аналози на руското гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Гаргарин

преди 1 година

Украинците саботираха космическата станция МИР, те произвеждаха електронния модул за автоматично скачване на Союз-ите със станцията. Когато се отделиха от СССР украинците започнаха да изнудват руснаците с тези системи - освен че искаха космически суми за тях изнудваха руснаците и за участие в космически проекти. Поради липса на тези модули руснаците започнаха ръчно да скачват морабите, което доведе до сблъсък на Съюз със станцията през 2000 година и извеждане от есплоатация.

43

Антипутиноид

преди 1 година

Спокойно, русофили, това е фейк новина, няма причина за притеснение. Викайте си ГОЙДА и си гледайте РТ.

42

до 50

преди 1 година

Като се отделиха от СССР имаха големи планове, нали бяха център на тежкото машиностроене на съюза, кво стана след това - едно голямо НИЩО, нито развиха самолетостроенето АН-тоновете измряха един по един, автомобилостроенето, камиони - всичко се разграби от айдуци и мародери и се разпродаде за центове - така се роди олигархо-нацистката клика в Украйна.

fallback