Снимка: Pixabay
fallback

Евростат отчитат намаляване на инфлацията в ЕС през  февруари до 9,9 %.

За България се отчита нарастване на годишна база на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) от 13,7% през февруари, което е понижение спрямо януарските 14,3 на сто, но и доста над нивото от 8,4%, отчетено през февруари миналата година.  

През февруари инфлацията в еврозоната е била 8,5 процента.

По данните на Евростат през февруари тази година в ЕС най-ниски нива на инфлация са отчетени в Люксембург (4,8%), Белгия (5,4%) и Испания (6,0%), а най-високи - в Унгария (25,8%), Латвия (20,1%) и Чехия (18,4%).

Спрямо януари годишната инфлация е спаднала в 15 страни членки, останала е стабилна в две и е нараснала в десет.
През февруари най-голям принос за инфлацията в еврозоната са имали храните, алкохола и тютюневите изделия (+3,10 процентни пункта – п.п.), следвани от услугите(+2,02 п.п.), неенергийните промишлени стоки (+1,74 п.п.) и енергията (+1,64 п.п.)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

аз да имам

преди 1 година

българска заплата и българските несметни богатства,пък нека ми е инфлацията 13%,и 130 да е няма да ми пука

36

Журналист

преди 1 година

Понеже Орлинчото ГТоранов вечене може да пее, е станал водещ. Разчита на парите от мутрата . Като този от Червения бряг, никито им Кънчев Кат не става за нищо, се опитват да водят някаквиси предавания. Като и тези от капките с восдата. Те умряха отдаван Такива като Рачков, приятелката му Стоичков, т. наречения Геро и арменеца Халваджян.

35

Богаташ

преди 1 година

ШЕЙЕНИТЕ. НО ПЪК, те не ги знаят българските. Само за г-дата Бъфет и Гейтс ще им ги пея. Да си имаме уваженията с българските политици. А пък, те ще ми плащат сметките. Ако ми изпият бъчвите. Но, понееж са некадърни, ще си останат само с пенсиите. ямам предвид Бъфет и Гейтс. ТЕ СА ОТ ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ШЕЙЕНИ.

fallback