Снимка: БГНЕС
fallback

В Европейския съюз през 2021 г. са се родили около 4,09 милиона бебета, става ясно от публикуваните от Евростат данни. Това са с 20 000 повече деца от 2020 г.

Това повишение е първото увеличение на броя на ражданията в ЕС от 2016 г. насам.

Въпреки че мерките за блокиране, въведени в цяла Европа по време на пандемията COVID-19, доведоха до спекулации дали те няма да доведат до рязко увеличение на раждаемостта, в действителност през 2020 г. раждаемостта намаля, преди отново да нарасне през 2021 г. в някои държави.

Това кара някои учени да смятат, че хората просто са изчакали да премине първоначалният шок от пандемията, за да имат деца.

Коефициентът на плодовитост (средният брой деца, които се очаква да има една жена през живота си) също се е увеличил за първи път от 2016 г. насам, като средната стойност за ЕС е 1,53 живородени деца на жена, в сравнение с 1,50 през 2020 г.

Най-високата раждаемост в Европа е във Франция - 1,84 живородени деца на жена, а най-ниската - в Малта - 1,13 живородени деца на жена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Какъв % от тези

преди 1 година

бебета са от новите европейци? Предлагам на тях да им се дава временно гражданство. Когато станат на по 20 години, ако се окажат с неевропейско мислене и манталитет - бегом обратно там, откъдето са дошли родителите им! Няма аз да уча,да работя и да плащам данъци, та да може някоя неграмотна от Джинджиристан да вегетира тук на соц.помощи и да ражда всяка година себеподобни, нежелаещи нито да учат, нито да работят! А аз да имам само 1 или 2 деца, защото искам да ги изуча и да ги възпитам като хора

42

Анонимен

преди 1 година

Мда и 30 процента се казват Мохамед и производните му.

41

Анонимен

преди 1 година

Някъде в Германия през 2035 година полицай спира възрастен шофьор и вика колегата си-"Ахмед ,елел,ела да чуеш". "Какво бре Хасане"?Ела да чуеш какво смешно име-Валтер Рьорл-направо ми се върза езика докато го казвам!

fallback