Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

След 2 години спор - добруджанската баница става защитен продукт на Румъния. Защо България не успя да патентова продукта и има ли шанс за промяна на решението?

"Това е интересен казус. Имаме погрешна представа за наименованието "добруджанска баница". Не съм специалист по патентно право, но това, което знам, е, че добруджанската баница, както ние си я представяме и така както е в Румъния, е нещо съвсем различно. Може да се защити нещо, което е в даден регион. То е навлязло в търговска мрежа с определена рецепта, която е в точно този географски регион", каза изпълнителният директор на Българска асоциация по селски и екотуризъм - Николай Панайотов за "България сутрин".

Той поясни, че добруджанската баница се прави с точени кори, надипля се в тавата и се залива с прясно мляко, което стои на топло с мая за сирене.

"Докато домакинята меси, то се пресича и става като полусметана, това нещо се залива с яйца. Няма плънка и няма сирене, и се пече. Другото интересно нещо е, че тук повечето я наричат "кавърма". И аз като малък знаех, че кавърмата е баница. В Румъния се прави с плънка и нещо, което е характерно на север при тях, те използват много сметана. При нас не е така", подчерта Панайотов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, за да се защити този продукт, той трябва да бъде много популярен.

Попитан дали ние все още може да използваме това наименование, той отговори: "Тя самата добруджанска баница се казва "Плачинта добруджана". Не съм сигурен, че може да използваме това име. Тук става въпрос за определен географски регион. Ние имаме и много други продукти, които са специфични за дадения регион. Когато защитим даден продукт с географско указание, ние брандираме този продукт, излизаме на пазара и ставаме разпознаваеми."

Горнооряховският суджук е именно сред тези продукти.

"Има и чесън, който е от Югозападна България. Има и животни, които са типични български. Институциите са отворени и дават да защитим българското, а не само да си говорим. Европа не е избрала Румъния, тя добре се е защитила, показала е, че този продукт се продава в тази част на Румъния, има го на пазара, докато някои чуват за първи за добруджанската кавърма", добави Николай Панайотов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Динев

преди 1 година

Нека русолюбците да знаят ,че Северна Добруджа,я подари руският цар на Румъния заради участието на армията и в руско турската война ,а Бесарабия минала към россия,е халал да им е 7000жертеи са дали румънците край Плевен,само че руснаците както винаги с чужда пита помен правят и с Ниш е така на Сърбия го дават пак за наша сметка ,сърбите викат че шопската салата е тяхно творение

45

Анонимен

преди 1 година

Добруджа си е Южна Румъния . Знаете ли колко бизнеси и то големи се изместиха от България в Румъния , поради по добри условия ? Като нищо ще си поискат пак Добруджа и оставаме без житница

44

Анонимен

преди 1 година

Полските шоколади тогава бяха най-евтини и по-нискокачествени, но и те ставаха.

fallback