Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

В Испания една от мерките за справяне с инфлацията е временно премахване на ДДС върху основните храни и големи социални плащания.

"Правителството се опита да свали цените на някои продукти, но не е както бихме искали. 0% е ДДС на свежите плодове, брашно, мляко, сирене, хляб и картофи. Намалението обаче се усеща доста леко. Имаше намаление при зехтина от 10 на 5%, но за една година реално той поскъпна от 7 лв. до 11-16 лв. на литър. Олиото си върна цените от 4,20-4,70 лв.", заяви Златка Замова пред "България сутрин".

По данните на техния инстутит по статистика има поскъпване с около 6% на храните сега, сравнено с януари, който по принцип си е тежък месец.

Тя посочи, че върху испанците се е стовари още един финансов удар - решението на централните банки да увеличат месечните ипотеки - с около 100-150 евро.

"За обикновените водачи отпаднаха отстъпките на горивата от 20 цента, цените на бензина сега са 3-3,60 лв. на литър, което е поносимо", уточни Замова пред Bulgaria ON AIR.

Българката, която живее в Испания допълни, че тази година в страната има избори и вероятно тези марки са и малко предизборни.

"На 28 май са местните, в края на годината са изборите за правителство. Мерките освен за помощ, са и малко предизборни. В Мадрид заради местните избори всичко е в ремонти, поправят се тротоари, пътища", каза още Замова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Пепи

преди 1 година

До Анонимен И това от панелката в Люлин ли го написа ??? Аре покажи една две заплати от Испания . Така на картинки всичко е ок .

26

Анонимен

преди 1 година

Не се сравнявайте с Испания, там всичко е в пъти по добро от тук. Плажовете им красиви и всичко е помислено. Погледнете един вход какъв вид има, вижте им пътищата, градския транспорт, заведенията, хотелите. В който и град да отидеш все е красиво и хората спокойни. Ние сме пълна мизерия, 33 г. кражби и разруха.

25

Що се мъчите там

преди 1 година

Връщайте се в България.

fallback