Снимка: БГНЕС
fallback

Руски разузнавателен самолет "Бериев A-50" e бил повреден при нападение с дрон на летище край беларуската столица Минск в неделя. Това твърдят беларуски партизани и членове на опозицията в изгнание, съобщава "Ройтерс".

"Бяха използвани дронове. Участниците в операцията са беларуси", написа в "Телеграм" Александър Азаров, лидер на беларуската антиправителствена организация БИПОЛ. Той уточнява, че извършителите на нападението вече са в безопасност зад граница.

В "Туитър" Франак Вячорка, съветник на беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, заяви, че това е най-успешният акт на саботаж от началото на 2022 г.

Предната и централната част на самолета, както и радарната антена са повредени в резултат на две експлозии при атаката в авиобаза "Мачулищи" край Минск, посочва БИПОЛ.

"Бериев A-50" е руски самолет за радиолокационно откриване, с възможности за командване и контрол от въздуха и способност да проследява до 60 цели наведнъж.

Oще по темата
От началото на руската инвазия в Украйна преди година бяха извършени няколко саботажа в Беларус и в руски области, граничещи с Украйна, най-вече срещу железопътната мрежа.

Въпреки че президентът на Беларус Александър Лукашенко не е взел пряко участие във войната на Москва срещу Украйна, той разреши на руските сили да използват беларуската територия като плацдарм в началото на инвазията преди година.

Москва и Минск създадоха съвместна военна група в Беларус и проведоха множество учения. В Беларус са разположени голям брой руски изтребители и самолети за ранно предупреждение.

"Гордея се с всички беларуси, които продължават да се съпротивляват на руската хибридна окупация на Беларус и се борят за свободата на Украйна", написа Тихановска в "Туитър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

вагнер

преди 1 година

До Анонимен20 празни камиона, или пък са сложили някой друг труп от вагнер, че да не се разкарват напразно.

104

Веселяк

преди 1 година

Грешка: телеграм канала се казва народный депутат

103

Веселяк

преди 1 година

...Както ни излъгаха през 86а за Чернобил,както през 2020 когато на една трета от Минск казваха,че водата може да се пие,а тя бе опасна за здравето. Можеха да напишат фейк или полуистина,учение,но не - мълчат. Доверието към властта се руши все по-бързо,и с мълчанието си властта потвърждава,че не може да реагира на обстановката " Това е от белоруски телеграм канал на техен депутат

fallback