Снимка: БГНЕС

Руски разузнавателен самолет "Бериев A-50" e бил повреден при нападение с дрон на летище край беларуската столица Минск в неделя. Това твърдят беларуски партизани и членове на опозицията в изгнание, съобщава "Ройтерс".

"Бяха използвани дронове. Участниците в операцията са беларуси", написа в "Телеграм" Александър Азаров, лидер на беларуската антиправителствена организация БИПОЛ. Той уточнява, че извършителите на нападението вече са в безопасност зад граница.

В "Туитър" Франак Вячорка, съветник на беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, заяви, че това е най-успешният акт на саботаж от началото на 2022 г.

Предната и централната част на самолета, както и радарната антена са повредени в резултат на две експлозии при атаката в авиобаза "Мачулищи" край Минск, посочва БИПОЛ.

"Бериев A-50" е руски самолет за радиолокационно откриване, с възможности за командване и контрол от въздуха и способност да проследява до 60 цели наведнъж.

Още по темата
От началото на руската инвазия в Украйна преди година бяха извършени няколко саботажа в Беларус и в руски области, граничещи с Украйна, най-вече срещу железопътната мрежа.

Въпреки че президентът на Беларус Александър Лукашенко не е взел пряко участие във войната на Москва срещу Украйна, той разреши на руските сили да използват беларуската територия като плацдарм в началото на инвазията преди година.

Москва и Минск създадоха съвместна военна група в Беларус и проведоха множество учения. В Беларус са разположени голям брой руски изтребители и самолети за ранно предупреждение.

"Гордея се с всички беларуси, които продължават да се съпротивляват на руската хибридна окупация на Беларус и се борят за свободата на Украйна", написа Тихановска в "Туитър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase