Доставките на оръжия в Украйна предизвикат полемика и в държавите от ЕС. Гърция отказва да изпрати на Киев руските зенитно-ракетни системи C-300. А Унгария е против налагането на санкции срещу Русия в областта на ядрената енергия.

В същото време отношенията между Русия и Китай се развиват стабилно. Такава оценка даде руският президент Путин при срещата си с дипломат номер едно на Китай Ван И. А долната камара на руския парламент одобри проектозакона за спиране на участието на Русия в договора за ядрените оръжия "Нов Старт".

Полша ще предостави на Украйна 14 танка "Леопард 2" през следващите седмици, след като украинските войници завършват обучението си. Това заяви говорителят на полското външно министерство и допълни, че Варшава подкрепя изпращането на изтребители на Киев. Решението ще стане окончателно, след като се потърси консенсус между страните от НАТО.

"Точно както беше с танковете, ние се надяваме, че тази коалиция ще е достатъчно голяма, за да подкрепя украинците все повече и повече. Изтребителите са от голяма полза в украинската война. Но ние сме член на НАТО и искаме да постигнем съгласие по всички подобни въпроси, за да участваме в това заедно, защото Алиансът е по-силен, когато сме заедно", коментира говорителят на полското външно министерство - Лукаш Ясина, предаде Bulgaria ON AIR.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис пък изрази категоричния отказ на Гърция за възможността за изпращане на руските зенитно-ракетни системи C-300 в Украйна по време на вечеря при посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Атина. Гърция е заявила, че може да допринесе по различни начини за отбраната на Украйна.

Президентът Владимир Путин обяви, че връзките на Русия с Китай не могат да бъдат повлияни от други страни. Той се срещна с първия дипломат на Китай Ван И, който е в Москва като част от европейска обиколка, докато напрежението нараства около войната на Русия срещу Украйна преди първата годишнина.

"Руско-китайските отношения се развиват точно както планирахме предишните години. Всичко върви напред, постигаме нови цели и етапи. Разбира се, ние чакаме и президента на Китайската народна република да дойде на посещение в Русия", подчерта руският държавен глава.

Китай и Русия заявяват, че са против всички форми на "тормоз", докато САЩ и ЕС подготвят нови санкции срещу Русия. САЩ казват, че Китай обмисля да доставя оръжия и боеприпаси на Русия - твърдение, категорично отречено от Пекин.

Руският парламент предприе действия за суспендиране на участието на Москва в договора за ядрените оръжия "Нов СТАРТ", обвинявайки САЩ и Запада за провала на последното останало споразумение между Вашингтон и Москва за ядрените оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase