Снимка: БГНЕС
fallback

Полицейските служители на Интерпол скоро ще могат да обикалят метавселената в търсене на киберпрестъпници. Световната агенция обмисля да се внедри в чисто новия виртуален свят, съобщава „Сън“.

Експертите по-рано предупредиха, че метавселената е сцена на престъпления, свързани с пране на пари, и смятат, че те ще стават все по-разпространени, сложни и доходоносни.

Метавселената е безкрайно триизмерно виртуално пространство, в което хората евентуално биха могли да работят, да общуват и да се забавляват. Това би могло да стане с помощта на VR очила, но също така и чрез вашия смартфон или компютър. Шефът на Facebook Марк Зукърбърг я обяви като бъдещето на комуникацията.

Полицейските началници са твърде наясно, че измамниците обичат да се ориентират бързо в тенденциите.

"Престъпниците са изтънчени и професионалисти, които много бързо се адаптират към всеки нов технологичен инструмент, който е на разположение за извършване на престъпления", казва генералният секретар на Интерпол Юрген Щок пред Би Би Си. "Ние трябва да реагираме достатъчно бързо на това. Понякога законодателите, полицията и нашите общества малко изостават. Виждали сме, че ако закъснеем, това вече се отразява на доверието в инструментите, които използваме, и следователно на метавселената. В подобни платформи, които вече съществуват, престъпниците ги използват".

Интерпол вече стартира свое собствено пространство за метавселената. До секретната зона имат достъп само полицаи за обучение и виртуални срещи.

Един от проблемите, с които трябва да се справят вземащите решения, е какво всъщност представлява престъплението в метавселената.

"Има престъпления, за които не знам дали все още могат да се нарекат престъпление, или не", обяснява д-р Мадан Оберой, изпълнителен директор на Интерпол по технологиите и иновациите.

"Например, има регистрирани случаи на сексуален тормоз. Ако разгледате определенията на тези престъпления във физическото пространство и се опитате да ги приложите в метавселената, ще срещнете трудности. Не знаем дали можем да ги наречем престъпление или не, но тези заплахи определено съществуват, така че тези въпроси тепърва ще се решават." /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Стоян

преди 3 месеца

Лицето Андрей Абрамов с тел.+420728401006 от фейсбук се представи за служител от Интерпол за да ми помогне да си получа парите от измамници, след време ме увери , че парите ми са в банка Морган и за да си ги получа трябва да платя пари за превод 3% и 4% заледитимация, съмняваме дали е служител на Интерпол защото само по телеграм осъществяваме контакт

8

Анонимен

преди 1 година

На кой му дреме. Важно е да правим провокацийки в Маседонията.

7

Анонимен

преди 1 година

Видиш ли мета или фейсбук, бягай като от чума. Тези наистина злоупотребяват с пациентите си.

fallback