Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел е казал на премиера на Украйна Денис Шмигал, че страните членки на ЕС планират да обучат общо 30 000 украински военнослужещи, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това съобщение е било направено при започналото посещение на официални представители на Европейската комисия в Киев за разговори с членове на украинското правителство. Досега ЕС бе обещал да обучи 15 000 украински военни. Сега броят се удвоява.

Oще по темата
Украинските военнослужещи ще получат специализирано обучение, както и технически инструктаж за новото въоръжение, включително за танковете "Леопард 2", написа ръководителят на европейската дипломация в Туитър.

Борел е споделил с Шмигал и плановете на ЕС да предостави 25 милиона евро на Украйна за финансиране на операциите по разчистване на мините и експлозивите от територията ѝ.

"Защитата на цивилните и техния поминък има приоритетно значение", добави той в Туитър.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и още 15 еврокомисари пристигнаха по-рано днес в Киев, за да се срещнат с членове на украинското правителство, посочи ЕК в съобщение за медиите, цитирано от Ройтерс.

"Радвам се, че съм отново в Киев, за 4-ти път след руската инвазия. Този път с моя екип от еврокомисари", написа Фон дер Лайен в Туитър и постна снимка от пристигането си на киевската железопътна гара. "Ние сме тук заедно, за да покажем, че подкрепата на ЕС за Украйна продължава да е силна", добави тя.

Официалните представители на ЕС трябва да обещаят още военна, финансова и политическа помощ и да демонстрират подкрепата си за Украйна в навечерието на първата годишнина от инвазията на Русия.

Но заобикаляйки признаването на факта, че Украйна е воюваща страна, ЕС е настроен да попари надеждите на Киев за бързо одобрение на членство в блока, подчертавайки нуждата от повече мерки срещу корупцията.

Двудневното посещение в Украйна се осъществява, след като украинското правителство разпространи изявление, в което заяви, че очаква от ЕС пътна карта за начина, по който да започне официални преговори за членство "колкото е възможно по-бързо и по-успешно".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел трябва да пристигне утре в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, припомня Ройтерс.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Христо Христов

преди 1 година

Чехите преди два дни поискаха обща мобилизация в ес. Само неграмотните европеидни про'с'таци не са го вденали.

22

Памперси

преди 1 година

Най добре им пратете памперси и чували на укрофашистите че вече почнаха да се усещат че нито САЩ нито Европа ще им помогнат! Просто бяха използвани за пушечно месо ! Много неуки хора тея укропи ей!!!

21

Анонимен

преди 1 година

Борел нямало да се изненада, ако САЩ и Германия "обърнат палачинката" за Украйна. Камо българските уркофил оставали увредени за винаги

fallback