Снимка: БГНЕС

Какво представляват танковете "Леопард 2"?

"Леопард 2" е основен боен танк, произвеждан в Германия, с обсег на действие около 500 км. За първи път влиза на въоръжение през 1979 г. и развива максимална скорост от 68 км/ч (42 мили в час). Снабден е със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие като основно въоръжение, въоръжен е и с две коаксиални леки картечници.

Освен че се използва от германската армия, "Леопард 2" е на широка служба в Европа, като повече от дузина държави използват танка, както и редица други държави, включително Канада. Танковете са били използвани в Косово, Босна, Афганистан и Сирия (от Турция), където няколко от тях са загубени от противотанкови ракети.

Защо Украйна ги иска?

Украйна заяви, че има спешна нужда от по-тежка броня във войната си срещу руската инвазия. Киев разполага с ограничени количества танкове, повечето от които са от съветската или постсъветската епоха.

Освен че подчертава убеждението си, че Москва възнамерява да започне нова значителна офанзива през следващите месеци, Киев и много от неговите съюзници смятат, че войната ще приключи по-бързо, ако Русия бъде победена на бойното поле в собствените контраофанзиви на Украйна за връщане на окупираните от Русия територии.

Макар че Украйна спечели значителни победи - в битката за Киев в началото на войната, както и в Харковска област и около Херсон на юг - тя е затруднена от недостига на танкове за подкрепа на операциите си и се сблъсква с руските сили, които все повече разполагат с по-модерни и способни Т-90.

Още по темата
Широката наличност на "Леопарди" - включително в съседна Полша, която иска да ги достави на Украйна - ги прави подходящи за Киев.

Украйна предполага, че се нуждае от 300 танка, докато западните анализатори смятат, че 100 вероятно биха могли да променят баланса на войната.

И така, какъв е проблемът?

Тъй като танковете са доставени на държави с лицензи за износ, Германия може да наложи вето върху реекспорта, въпреки че в четвъртък Полша предложи просто да пренебрегне Германия и да изнесе своите "Леопард 2" независимо от това.

Позицията на самата Германия е противоречива. Тя предпочита многостранен подход по отношение на доставките на оръжие за Украйна, отколкото да се вижда, че действа едностранно.

Въпреки че Германия е доставила голямо количество оборудване на Украйна, включително бронирани автомобили, тя се бори и с традицията си на антимилитаризъм след Втората световна война. Доставката на основни бойни танкове се разглеждаше като проблематична поради техните много по-очевидни нападателни способности.

Германия се опита да обвърже доставката на "Леопард 2" с по-широка коалиция, която да достави други танкове, включително американски "Ейбрамс" - танк, който според експертите е по-малко подходящ за войната в Украйна поради големия си разход на гориво.

Какъв е аргументът срещу доставката на танковете?

Противниците смятат, че доставката на танкове би била ескалация на участието на страните от нато във войната, което би увеличило риска от разпространение на войната. Украйна заяви, че ще използва танковете само в рамките на международно признатите си граници, докато поддръжниците твърдят, че Москва е тази, която продължава да ескалира конфликта, мобилизирайки все повече войски, насочвайки се срещу гражданската инфраструктура и отправяйки прикрити заплахи за ядрени удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase