Снимка: БГНЕС/EPA

На протеста срещу пенсионната реформа в Париж радикалите започнаха да трошат витрини на банки и банкомати и да чупят светофари. Няколко радикали взривиха малки бомби и хвърляха стъклени бутилки по полицията.

Демонстрацията срещу пенсионната реформа бе организирана от лявата партия на Жан-Люк Меланшон "Непокорена Франция" (LFI), от младежки асоциации и антикапиталисти. Колоната от демонстранти тръгна от площада на Бастилията към площад "Дьо ла Нашън".

На плакатите на участниците в протеста можеше да се прочетете "Да изгубиш целия си живот, за да спечелиш пари от него", "Макрон в бизнеса – пенсионери в гробището", "Младите казват не", "Работата през нощта след 60 е полезна за здравето!".

Демонстрантите носят карикатури на френския президент Еманюел Макрон с надпис "Ставайте, стари хора! Работниците на бъдещето сте вие!". Участниците скандират лозунги "Пенсия на 60!" и "Макрон, ние не искаме твоята реформа", пише БГНЕС.

За акцията се събраха десетки хиляди хора, включително представители на движението на "жълтите жилетки". Френските медии съобщават, че 3500 полицаи и жандармеристи осигуряват реда на протестите в Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase