Снимка: БГНЕС

Опечалени съседи и местни жители оставиха цветя и плюшени играчки в понеделник на импровизиран мемориал край жилищен блок в град Днепър, където според украинските власти при руски ракетен удар са загинали най-малко 40 души.

Войник се отдалечи, избърсвайки сълзите си, след като положи цветя на седалката на транспортно убежище, превърнато във временен паметник на жертвите на атаката от събота, предава "Ройтерс".

Свещ гори до нарастващата купчина от играчки и букети.

Други хора се бореха със сълзите си, докато стояха зад импровизирания мемориал, загледани в разрушения жилищен блок, където аварийните работници разчистваха отломките.

"Дойдохме тук, за да погледнем, да отдадем почитта си. Много е тежко, толкова е срамно за загубените животи", каза 63-годишната Виктория.

Още по темата
"Искам да кажа "Почивай в мир" на всички загинали и "Бъдете силни" на всички, които са оцелели. Много е тежко, такъв срам за изгубените животи. Всеки един от нас можеше да бъде там."

Друга местна жителка, 28-годишната Полина, е дошла да поднесе цветя с приятеля си и да изрази солидарност.

"Приятелят ми живее в този квартал. Тя е в шок след случилото се. Тя не живее в тази жилищна сграда, а в квартала. Била си е вкъщи и е чула експлозията. Изпрати ми видеоклип", каза тя.

"Всички ние живеем в сгради като тази и всеки от нас си е представял какво ще стане, ако това се случи с него? Това е ужасно."

Друга цивилна, 73-годишната Лидия, казва, че зет ѝ е предложил да помогне за разчистването на отломките, когато е дошъл на мястото на взрива в събота, но не му е било позволено.

"Казаха му, че имат достатъчно хора. Прекараха известно време и после си тръгнаха", казва тя.

Десетки хора все още бяха в неизвестност в понеделник след най-смъртоносния единичен инцидент, откакто Москва започна кампания за изстрелване на ракети по градове, които са далеч от фронтовите линии на войната ѝ в Украйна. Русия отрича да е умишлено насочвала снаряди към цивилни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase