Снимка: БГНЕС

Хърватия се сбогува с националната си валута – куна. От днес всичко ще се заплаща само в евро, след като тази нощ приключи двуседмичният гратисен период, в който хърватите можеха да използват паралелно и двете валути.

За Хърватия 1-ви януари 2023 г. е историческа дата, тъй като страната стана 20-ият член на еврозоната и 27-мата страна в шенгенското пространство. За първи път държава членка на ЕС в един и същи ден се присъедини към европейския валутен съюз и към пространството за пътувания без граничен контрол в Европа.

Хърватия е член на евросъюза от 2013 г., прие план за въвеждане на еврото през 2017 г., а три години по късно (през 2020 г.) заедно с България влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - Европейския валутен механизъм (ERM II).

От началото на годината до тази нощ в Хърватия разплащанията се извършваха паралелно в куни и в евро. Рестото се връщаше задължително в евро, за да може постепенно куната да бъде изтеглена, пише bTV.

Още в началото на септември 2022 г. цените на всички продукти бяха обявени и в двете валути. Обменният курс беше фиксиран на 7,53450 хърватски куни за евро.

До 31 декември 2023 г. хърватите ще могат да обменят банкноти и монети в куни за банкноти и монети в евро в пощенските служби, търговските банки и Финансовата агенция. В рамките на една транзакция безплатно могат да се обменят не повече от 100 банкноти и 100 монети в куни.

От 2024 г. хърватската централна банка ще обменя безплатно банкноти куни без времево ограничение, но монети ще бъдат приемани само до 31 декември 2025 г.

Коментари Напиши коментар

21

Ева

преди 4 месеца

За еврото в България за евро

20

Руснак

преди 4 месеца

Ядоха едноокият европейски смок,сега е ред на *** да го поемат ***!!!

19

Анонимен

преди 4 месеца

Е това ни чака ако приемем еврото... Цени 80%скочиха.Така че братя Българи ако има референдум и ако Нащи Евро дупедавци отново не лишат БГ народ от глас.... Гласувайте прости приемане на еврото