Снимка: БГНЕС

Хърватия се сбогува с националната си валута – куна. От днес всичко ще се заплаща само в евро, след като тази нощ приключи двуседмичният гратисен период, в който хърватите можеха да използват паралелно и двете валути.

За Хърватия 1-ви януари 2023 г. е историческа дата, тъй като страната стана 20-ият член на еврозоната и 27-мата страна в шенгенското пространство. За първи път държава членка на ЕС в един и същи ден се присъедини към европейския валутен съюз и към пространството за пътувания без граничен контрол в Европа.

Хърватия е член на евросъюза от 2013 г., прие план за въвеждане на еврото през 2017 г., а три години по късно (през 2020 г.) заедно с България влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - Европейския валутен механизъм (ERM II).

От началото на годината до тази нощ в Хърватия разплащанията се извършваха паралелно в куни и в евро. Рестото се връщаше задължително в евро, за да може постепенно куната да бъде изтеглена, пише bTV.

Още в началото на септември 2022 г. цените на всички продукти бяха обявени и в двете валути. Обменният курс беше фиксиран на 7,53450 хърватски куни за евро.

До 31 декември 2023 г. хърватите ще могат да обменят банкноти и монети в куни за банкноти и монети в евро в пощенските служби, търговските банки и Финансовата агенция. В рамките на една транзакция безплатно могат да се обменят не повече от 100 банкноти и 100 монети в куни.

От 2024 г. хърватската централна банка ще обменя безплатно банкноти куни без времево ограничение, но монети ще бъдат приемани само до 31 декември 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase