Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 1000 екоактивисти блокираха в продължение на две години западногерманското село Луцерат, където държавата има планове на разшири местната въглищна мина.

Днес обаче те се сблъскаха с германската полиция, която се опита да премахне барикадите и да влезе в протестиращия лагер. Активистите отговориха с обиди срещу полицейски служители, сбивания и хвърляне на камъни и запалителни бомби.

Говорител на полицейското управление каза пред репортери, че властите започват изграждането на ограда в района и на протестиращите ще бъде разрешено да напуснат лагера, но никой няма да има право да влиза в селото.

Gestern gab es in Lützerath angeblich Gewalt gegen Polizist*innen.

Die Wahrheit sieht anders aus: Grundlos greift die Polizei die friedlichen Demonstrant*innen an. Unglaublich. #Lützerath #LuetzerathUnraeumbar

Stoppt das @MonaNeubaur @hreul! pic.twitter.com/czTHsKEKKh

— Timon Dzienus (@Dzienus) January 9, 2023

Около 1000 климатични активисти в момента окупират изоставеното село и издигнаха бариери по пътищата, за да блокират подготовката за изселването на техния лагер.

Луцерат  се превърна в символ за природозащитни групи, настояващи за прекратяване на използването на въглища и изкопаеми горива в Германия за да бъдат постигнати заложените цели за спасяване на климата.

Extinction Rebellion, Fridays for Future, Last Generation и Scientist Rebellion са сред групите, протестиращи в селото.

Die „friedlichen Aktivisten“ & die „böse Polizei“. Wären da die Steine nicht. #Lützerath pic.twitter.com/VjL7xz7Qva

— Julius Böhm (@julius__boehm) January 11, 2023

Германският енергиен гигант RWE планира да разруши селото като част от план за разширяване на въглищната мина Garzweiler с цел добиване на 280 милиона тона лигнит до 2030 г.

"Започна евакуацията на #Lützerath. Районът е ограден. Хората в отцепения район в момента имат възможност да напуснат мястото без допълнителни полицейски мерки", написаха в Twitter от службата за извънредни ситуации за ситуацията в градчето в провинция Северен Рейн-Вестфалия, което отдавна е изоставено от жителите.

"Можете да напуснете района, без това да има по-нататъшни последствия за вас", заяви полицията по високоговорител.

Was sich in Lützerath gerade abspielt, ist nichts anderes als Grüner Terror gegen den Staat. Brandsätze und Steine auf die Polizei. Unsere Kollegen @jannibal_ und @julius__boehm berichten vor Ort. pic.twitter.com/IjAxxEbB5t

— Julian Reichelt (@jreichelt) January 11, 2023

Луцерат е окупиран от протестиращи от 2020 г., когато се появиха планове за разрушаване на селото и изкопаване на кафявите въглища или лигнитни въглища под него. От края на Втората световна война около 300 града в Германия са били разрушени заради добива на лигнитни въглища, което е довело до презаселването на повече от 120 000 души.

През последните години, освен активистите, само един фермер и няколко наематели все още живееха в Луцерат. Посещението в града разкрива малко повече от един главен път и дузина стари тухлени селски къщи, покрити с протестни графити.

Peaceful protesters are trying to prevent the emissions of 280.000.000 Tons of CO2 in Lützerath.

German authorities respond with torture.#LuetziBleibt
🎥 @DanniPilger pic.twitter.com/22ZMHlA9Bg

— ᴊᴏᴀɴɪᴇ ʟᴇᴍᴇʀᴄɪᴇʀ (@JoanieLemercier) January 10, 2023

Но не става въпрос само за спасяването на града, казват хора, които се противопоставят на разрушаването. Става дума за задържане на въглища в земята. В световен мащаб въглищата все още са най-големият източник за производство на електроенергия, както и най-големият източник на въглероден диоксид. През 2021 г. около 30% от електроенергията в Германия е генерирана чрез изгаряне на въглища.

По думите им: "Ако това село падне, тогава отпада и ангажиментът на Германия от 1,5 градуса към Парижкото споразумение."

Burning barricade in #Lützerath#LuetzerathUnraeumbar #LuetziBleibt #Luetzilebt pic.twitter.com/CxyYlRwBlk

— the brake (@TheBrakeNet) January 11, 2023

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Христо Христов

преди 1 година

Всъщност "инвестират" е да раздават стотиците новонапечатани милиарди на фирми на познати и роднини, също като Тиквата у нас. Това е ЕС. Факт

18

Анонимен

преди 1 година

2 години без баня, само на бира и трева. *** мизерията....

17

Анонимен

преди 1 година

А санкции, ембарго и военна "интервенция" заради подтискането на населението кога?

fallback