Снимка: БГНЕС/EPA

Мисията на „Virgin Orbit“ за извеждане на спътници в космоса се провали, след като "аномалия" попречи на ракетата да достигне орбита, предаде „Дейли мейл“.

Тази вечер е историческа за Обединеното кралство, тъй като първото в историята изстрелване в орбита излетя от Корнуол и пусна ракета на „Virgin Orbit“ над Атлантическия океан.

„Virgin Orbit“ обаче твърди, че ракетата, която извежда в космоса девет малки сателита, не е успяла да достигне орбита.

Някои от спътниците са предназначени за отбраната на Обединеното кралство, а други за предприятия, работещи в областта на навигационните технологии.

С днешното изстрелване Обединеното кралство официално трябваше да се включи в космическата надпревара и това стана повече от 70 години след създаването на Британската космическа програма през 1952 г.

Самолетът на „Virgin Orbit“, носещ 21-метрова ракета, съдържаща девет сателита, излетя от космодрума в Корнуол, Югозападна Англия, в 22:02 ч. по Гринуич.

Ракетата трябваше да се отдели от самолета и да се изстреля на височина 35 000 фута над Атлантическия океан южно от Ирландия около 23:00 ч. по Гринуич, а по-късно да изхвърли спътниците.

След това самолетът щеше да се върне на космодрума Корнуол, консорциум, включващ Virgin Orbit и Космическата агенция на Обединеното кралство, на летище Корнуол, Нюквей.

Това е първото изстрелване от територията на Обединеното кралство. Досега спътниците, произведени в Обединеното кралство, трябваше да бъдат изпращани в орбита през чуждестранни космодруми.

При успех Обединеното кралство щеше да бъде една от деветте държави, които могат да изстрелват сателити в околоземна орбита. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase