Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Правителството на френския държавен глава Еманюел Макрон планира да действа за пенсионна реформа, съобщи Фигаро.

Очаква се опит за прокарване на реформата през тази седмица. Това става, въпреки широкото недоволство в страната.

Подробности за плановете се очакват утре. Вероятно минималната възраст за пенсиониране ще се повиши с две или три години.

Възрастта за пенсионирание във Франция е една от най-ниските сред напредналите държави, като страната отделя и голяма част от своя БВП за пенсии.

Oще по темата

Припомня, се че Макрон не разполага с мнозинство в парламента. Това означава, че прокарването на реформата няма да е лесно.

Много групи призоваха за противодействие на решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

В.

преди 1 година

Имат недостиг на работна ръка. Имат изнесени производства в Испания, Мароко, Тунис и Алжир. Произвеждат си всичко сами. Фирмите имат намалено работно време. Не мисля, че ще имат някакъв особен проблем.

17

Анонимен

преди 1 година

По-интересно би било да се пише какво представлява тази реформа. Освен вдигане на пенсионната възраст, какво друго се предвижда.

16

Франция е имала

преди 1 година

много стабилна пенсионна система, но социалистите на Митеран са я съсипали. Няма да описвам тук подробно, но мои близки, които още от 1962 г. живеят там, бяха много разочаровани. Съпругът е имал високи доходи чрез частния си бизнес и е правил вноски за три различни, солидни пенсии - това е било възможно. След щуротиите на социалистите се оказва, че едната пенсия се равнява на цената на 10 кг месо. Впоследствие това семейство живееше охолно само защото бяха влагали пари и в други неща.

fallback