Снимка: БГНЕС
fallback

Испания навлиза в „дълготрайна суша“, алармира Държавната метеорологична агенция (Aemet). Причината е липсата на достатъчно валежи през последните три години.

Екстремната суша остава факт в Испания въпреки интензивните дъждове през декември. 2022 година беше шестата най-суха от 1961 насам, но между нея и петата и седмата, които са били през 1994 и 1990, разликата е само четири литра на квадратен метър.

От януари до декември миналата година са паднали 536 литра на квадратен метър в цялата страна. Това е с 16% под нормалното, което е 641 литра на квадратен метър, съобщава БНР.

Според Рубен дел Кампо, говорител на Държавната метеорологична агенция в северната част на Кастилия-Ла Манча, източна Каталуния, остров Майорка и в южната част на Андалусия валежите не са достигнали дори 75% от нормалната си стойност.

В същото време в някои части на Канарските острови заради тропическата буря Хермин, която в края на септември се приближи до архипелага, в продължение на четири дни количеството дъжд, което се изля, се равнява на това, което пада нормално за една година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

Сега пък Испания лоша.

18

Анонимен

преди 1 година

Скоро няма да има вода в Испания,с която българските "играчи",емигрирали там,да си вършат работата.А именно да хигиенизират бабешки дирници,да чистят на местните нужниците,да мият животински черва,да лъскат оборите и курниците и т.н.

17

Я

преди 1 година

Да видим, кой има контрол на ..,..?!? Със сигурност е онзи,който пише тик.

fallback