Снимка: архив, БГНЕС
fallback

За пръв път от години Дания не е отчела нито един банков обир, тъй като не би имало смисъл от такъв, предаде днес Асошиейтед прес.

Плащането в брой в северната страна е на практика остаряло, тъй като датчаните много по-често използват смартфони и карти за разплащане.

Съюзът на датските банкови служители приветства новината, че през 2022 г. не е имало нито един обир.

Говорителят на съюза Стийн Лунд Олсен каза в изявление, че това е страхотно, тъй като обирите подлагат на огромен стрес засегнатите служители.

Асоциацията на банковия сектор "Файнънс Денмарк" каза, че само около 20 банкoви клона в страната разполагат с пари в брой, a броят на клоновете е спаднал от 219 през 1992 г. до 56 през 2021 г.

Новинарските сайтове отбелязаха, че тегленето на пари в брой в Дания спада с около три четвърти всяка година през последните шест години.

 "Файнънс Денмарк" съобщава, че през 2000 г. са били регистрирани 221 банкови обира, а през 2021 г. е имало само един обир.

Първоначално престъпниците пренасочиха вниманието си от банковите клонове към банкоматите, като обирите на банкомати бяха най-много през 2016 г. - общо 18. Този вид обири обаче напълно изчезнаха заради по-строгото наблюдение и техническата защита на банкоматите, посочва банковата асоциация.

"Файнънс Денмарк" отбелязва, че в последните години престъпниците са се ориентирали към онлайн измамите.
(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Нео

преди 1 година

Времената се променят. Вече се краде по интернет. Но едно нещо си остава същото: крадец N1 са банките!

43

Варненец

преди 1 година

Да дойдат във Варна да видят дали може да се живее само с карта. Още на Чаталджа или на Колхозния, може и Бил Гейтс да се почувства клошар, като разбере че нищо не може да си купи с карта!

42

Анонимен

преди 1 година

Социалната кредитна система!, като в чинезе! Wikipedia го пишат кратко и ясно!

fallback