Снимка: БГНЕС

Днес министърът на отбраната на Франция обеща по-нататъшна военна подкрепа за Украйна, настоявайки, че правителството му не спира да я подкрепя, като същевременно полага усилия с Москва за постигане на евентуален преговорен край на руската инвазия, съобщи "Асошиейтед прес".

Министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорну заяви, че подкрепата на Франция ще включва оборудване на френската армия и фонд на стойност 200 млн. евро, който ще позволи на Украйна да закупи оръжия.

Макар че Франция не е толкова словоохотлива относно военната си подкрепа за Украйна, колкото САЩ и Великобритания, страната изпраща постоянни доставки на оръжия за Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Този месец Франция беше домакин на две конференции за оказване на помощ на Украйна. Но мнозина в Украйна остават критични към реакцията на Париж на войната заради усилията на президента Еманюел Макрон да поддържа контакт с руския президент Владимир Путин и да търси решение чрез преговори.

Лекорну заяви, че Франция предоставя военно оборудване от френската армия на украинската армия, но подчерта, че това няма да отслаби отбраната на Франция. Франция може да достави нова система за противовъздушна отбрана в бъдеще, заявиха официални лица, без да разкриват подробности, въпреки че украинският министър на отбраната Олексий Резников добави, че Франция незабавно ще започне да обучава украинските военновъздушни офицери как да я използват.

Още по темата
Лекорну и Резников не уточниха каква нова система за противовъздушна отбрана може да предостави Франция на Украйна в близко бъдеще. По-късно обаче Лекорну спомена противоракетната система MAMBA, разработена съвместно с Италия, описвайки я като европейския еквивалент на системата за противовъздушна отбрана Patriot, която САЩ предоставиха на Украйна.

За разлика от американското правителство, което обяви, че дава "Пейтриътс", преди да научи украинците как да ги използват, Франция първо ще обучи украинците, за да може евентуално да им достави нова система, като например МАМБА SAMP/T съвместно с Италия, когато те са готови да я използват, обясниха от кабинета на Лекорну пред АП.

Резников заяви, че основният приоритет на Украйна остава "противовъздушната отбрана, противоракетната отбрана, защитата от дронове, т.е. задачата за защита на (украинското) небе". Френските системи за противовъздушна отбрана Crotale вече са "на бойно дежурство", каза Резников.

"И съответно се договорихме, че ще увеличим (възможностите) на нашите военновъздушни сили", каза той.

Лекорну пристигна в Украйна седмица след посещението на Зеленски в САЩ, главния съюзник на Украйна, и на фона на боеве, съсредоточени предимно в източната част на страната, но без да се отчитат големи успехи през последните седмици нито от Москва, нито от Киев.

В годишната си реч пред украинския парламент Зеленски призова Европейския съюз да започне преговори за членство с неговата страна, след като през юни ѝ предостави статут на кандидат за членство. Той също така похвали отношенията със САЩ, като заяви, че решението им да изпратят ракети "Пейтриът" е "специален знак за доверие в Украйна".

Въпреки че и Русия, и Украйна заявиха, че са готови да участват в мирните преговори, заявените от тях условия остават далеч един от друг. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори в сряда, че всеки мирен план трябва да признае четири региона на Украйна, които Русия незаконно е анексирала като руска територия - искане, което Киев категорично отхвърля.

Руските сили продължават офанзивата си за завземане на цяла Източна Украйна, като през последните седмици се концентрират върху Бахмут, град в Донецка област. Украинските сили предприеха контраофанзива към Кременна, град в съседната Луганска област, с надеждата да разделят руските войски на изток.

Франция е доставила на Украйна значителна част от арсенала си от оръдия "Цезар", както и противотанкови ракети, батареи за противовъздушна отбрана "Кротале" и ракетни установки. Освен това тя обучава около 2000 украински войници на френска територия. Миналата седмица Макрон обеща да предостави нова инжекция оръжия в началото на 2023 г.

Западната военна помощ за Украйна разгневи Москва. Във вторник руският външен министър Сергей Лавров обвини Вашингтон и НАТО, че подклаждат войната с цел да отслабят Русия, и предупреди, че конфликтът може да излезе извън контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase