Снимка: БГНЕС

Ева Кайли ще прекара коледните празници в затвора, постанови белгийски съд в четвъртък.

След изслушване, на което адвокатите на Кайли настояха тя да бъде освободена от затвора с електронен етикет, съдът вместо това "удължи предварителното задържане на Е.К. с един месец", се посочва в съобщение за медиите.

Бившата заместник-председателка на Европейския парламент е в ареста от близо две седмици, след като беше арестувана и обвинена в рамките на мащабно разследване на лобистка дейност на Катар в Брюксел, в което бяха въвлечени и бивш евродепутат, сътрудник на парламента и шеф на неправителствена организация.

Кайли може да обжалва решението в рамките на 24 часа, а случаят ѝ може да бъде преразгледан в рамките на 15 дни. Гръцкият ѝ адвокат Михалис Димитракопулос заяви, че те няма да обжалват решението.

В четвъртък сутринта, след изслушването, друг от адвокатите на Кайли - Андре Рисополус от Брюксел - заяви пред голям пресцентър в Двореца на правосъдието в Брюксел: "Поискахме г-жа Кайли да бъде поставена под електронно наблюдение с гривна. Тя участва активно в разследването."

Още по темата

Той добави: "Тя отрича каквато и да е корупция от нейна страна и всички знаете, че реших да не комуникирам по този случай, защото разследването се провежда от съдебните органи и никъде другаде."

Димитракопулос, говорейки колебливо на френски, каза: "Не съм съгласен с това: "Г-жа Ева Кайли е невинна. Никога не е била корумпирана, никога", преди да премине на английски и да добави: "Ева Кайли е невинна. Изслушването е тайно."По-късно Димитракопулос заяви пред гръцката телевизия, че белгийският прокурор е твърдял, че Кайли не трябва да бъде освободена, тъй като съществува риск катарските полицейски сили да изпратят шпиони, които да я отвлекат и отведат в Катар. Той също така обвини прокурора, че действа политически, за да покаже, че властите в Брюксел са "неумолими".

Според белгийското законодателство дадено лице трябва да бъде задържано или ако е заподозряно, че може да се укрие, или ако съществува риск, че при освобождаването си може да унищожи доказателства, свързани с делото, заяви Димитракопулос.

"Г-жа Кайли още в първия момент заяви: "Искам да бъда под домашен арест, да имам само един телефон, никакво друго електронно устройство, приемам този телефон да бъде официално наблюдаван от полицията и да нямам никакъв друг контакт освен с детето си", каза той.

"Прокурорът каза, че тези мерки не са достатъчни, защото катарските полицейски сили ще изпратят шпиони, които да отвлекат г-жа Кайли и да я отведат в Катар", добави Димитракопулос. "Тогава аз отговорих, че с тази логика катарците могат да изпратят войски, които да окупират Брюксел и да отвлекат Кайли, и тогава дори самият председател на съда се усмихна на това".

Той добави, че не са отишли в съда да молят за освобождаването на Кайли, защото тя има дете. "Прокурорът изрично каза, че фактът, че тя има дете, няма никакво значение", каза той.

Решението "изпраща послание, че затворът ще бъде съдбата на всеки, който е обвинен в Европейския парламент", добави той. "Брюксел е сърцето на Европа. Виждам, че един прокурор прави политически анализ, а не [използва] правни аргументи".

На предишния въпрос дали Кайли е знаела за скритите пари - т.е. за 150 000 евро, които белгийската полиция е открила в апартамента ѝ - Димитракопулос отговори: "Не знам: "Не, никога. Никога не е била корумпирана."

Възражение срещу изтичането на информация

Разследването включваше широко разпространено изтичане на информация в пресата, което накара белгийския федерален прокурор да започне разследване на източника на изтичането на информация.

Това накара Рисополус да помоли репортерите да не търсят "нищо друго", докато "съдбата на г-жа Кайли засега е в ръцете на белгийското правосъдие".

Рисополус добави, че никога не е виждал такива "нарушения" на законовото задължение за опазване на тайната при разследването.

"Няма да правим други изявления, защото това е в ущърб на защитата на г-жа Кайли и на разкриването на истината в случай от този характер", добави Рисополус.

Друг заподозрян по делото, Николо Фига-Таламанка - генерален секретар на неправителствената организация "Няма мир без справедливост" - беше поставен под електронно наблюдение миналата седмица, но федералният прокурор обжалва това решение и иска и той да бъде затворен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase