Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Война, санкции и най-тежката енергийна криза от половин век. Не звучи като добра бизнес среда. Освен ако не сте производител на оръжия, петролна компания или търговец на стоки.

Рентабилността на (петролните гиганти) Big Oil е толкова добре известна, че се превърна в магнит за политиците. Президентът на САЩ Джо Байдън обвини индустрията във „военно печалбарство“. В Европа законодателите отидоха по-далеч, облагайки сектора с неочаквани данъци. Компаниите за въоръжение също започнаха да привличат вниманието.

В случая с търговците на суровини, след купчина експертен данъчен инженеринг, резултатът е ниво на рентабилност, което, идвайки, докато бомбите падат в Украйна и хората мръзнат в голяма част от Европа, изглежда гротескно. Те обаче напълно се изплъзнаха от контрол.

Помага, че повечето от тях са частна собственост, разкривайки малко за финансовите си резултати. Когато печалбите ви зависят от нестабилността на пазара, предизвикана от война, е полезно да не привличате внимание. Но от малкото известни примери, натрупаното богатство от последните 18 месеца е неоспоримо. Техните свръхниски ефективни данъчни ставки могат да направят Goldman Sachs Inc. да изглежда като социално благотворително предприятие.

Вземете Trafigura Group, един от най-мощните търговци в сектора. Тя оповестява публично своите акаунти, което го прави рядкост в сектор, който предпочита секретността пред прозрачността. Миналата седмица компанията отчете 7 милиарда долара нетна печалба през финансовата си 2022 година — рекордно високо ниво и почти толкова, колкото е пожънала през предходните пет години, взети заедно.

Между април и септември компанията направи удивителни $4,4 милиарда чиста печалба – това е почти $1 милион на час, всеки ден, включително през почивните дни, в продължение на шест последователни месеца, само за покупка и продажба на неща. Компанията, собственост на около 1100 търговци-изпълнители, е разпределила 1,7 милиарда долара между своите акционери.

Trafigura каза във видео, публикувано заедно с годишните ѝ резултати, че е „мит“, че е спечелила от енергийната криза. Но това не е мит; това е факт. Всички в индустрията, от европейските гиганти като Glencore Plc и Vitol Group до американски гиганти като Cargill Inc., спечелиха от хаоса в доставките, който създаде руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции. Това само по себе си не е лошо: те помогнаха на потребителите и производителите, борещи се с огромни прекъсвания. Но индустрията трябва да бъде честна за източника на печалби.

Помогна и фактът, че Trafigura – както почти всеки от нейните конкуренти – плаща много малко данъци. Миналата година нейната ефективна данъчна ставка беше нищожните 12%, или около половината от това, което банките на "Уолстрийт" плащат през нормална година (около 20%-25%), и много по-малко, отколкото Big Oil обикновено плаща (близо до 30%).

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase