Снимка: Facebook

Недоволен член на асоциация на наемателите нахлу на събрание на жители в Рим в неделя и застреля три жени, включително приятелка на италианския премиер Джорджия Мелони.

57-годишният Клаудио Кампити извикал "Ще ви убия всички", докато стрелял с откраднат пистолет от упор по жертвите си, а свидетели в кафене в квартал Фидене в Рим панически тръгнали да се крият.

Когато пистолетът на Кампити заял, той би обезоръжен от Силвио Паганани, 67-годишен мениджър по туризма, който каза пред италианските медии: "Това бяха секунди на чист терор".

Кампити пристигнал на срещата след години на спорове с асоциацията, през които жителите го обвинявали, че не плаща своя дял от комуналните сметки, а той обвини комисията, че е "мафиотска" организация.

Премиерът Мелони посочи една от убитите жени като своята приятелка Николета Голисано, на 50 години, описвайки я като "щастлива и много красива" майка и "жена, която беше едновременно силна и крехка". Другите жертви са Елизабета Силензи, 55, и Сабина Сперандио, 71.

Други четирима бяха ранени от Кампити, който беше арестуван от полицията, пристигнала на място, след като е заловен от жителите. Твърди се, че единият от ранените е в тежко състояние.

"Той влезе, извади пистолета, извика "Ще ви убия всички" и започна да стреля Той стреляше, за да убива", свидетелства Лучия Чорба, която беше в стаята с останалите 30 души, когато стрелецът пристига.

"Той не искаше да плати своя дял от сметките и ни беше заплашвал няколко пъти", добавя той.

В публикация във Facebook където изпрати своите съболезнования на семейството на Голисано, Мелони добави: "Не е правилно да умреш така. Николета беше щастлива и красива в червената рокля, която купи за 50-ия си рожден ден преди няколко седмици. За мен тя винаги ще бъде толкова красива и щастлива."

Мелони каза, че стрелбище в Рим, откъдето Кампити предполагаемо е откраднал пистолета Глок, който е използвал при стрелбата, е затворено и е поставено разследване.

Кампити разказва в свой блок за споровете си с комитета на жителите, в който дава достатъчно предупреждение, че ще прибегне към насилие.

"Лампата пред къщата ми се изключва редовно, оставяйки ме на тъмно цяла нощ", пише той. "Знаете ли, виждате по-малко на тъмно, но можете да стреляте по-лесно."

Джовани, жител, цитиран от италианските медии, каза, че Кампити е "странен тип, самотен и белязан от драмата на юноша, който загина при инцидент на ски преди десет години".

Срещите на асоциациите на наемателите в Италия са известни със споровете между жителите, често заради шума и миризмите, носещи се нагоре по стълбищата, с около 1-2 милиона съдебни дела, произтичащи от спорове, които сега задръстват италианските съдилища.

В проучване миналата година 57 процента от италианците казаха, че шумът на съседите им ги подлудява, докато малко над половината се оплакаха от нарушаването на строителните правила от жителите на техните жилищни сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase