Снимка: БГНЕС
fallback

„България е изпълнила ангажиментите си по Шенген още през 2011 г. Инвестирала е страшно много средства в опазването на външната работа, както и човешки усилия, включително и с жертви. За съжаление, няма единство по този въпрос, две държави все още отлагат това решение. Считам, че е вредно за единството на Европейския съюз, още повече в тази геополитическа обстановка“, заяви пред журналисти Екатерина Захариева, председател на парламентарната Комисия по външна политика и депутат от ГЕРБ-СДС.

Според нея поредното отлагане е категорично неприемливо.

Захариева подчерта, че страната ни трябва да продължи да полага усилия да убеждава своите европейски партньори, че е готова да влезе в Шенгенското пространство.

Oще по темата

„Да погледнат сериозно на това, което България е свършила и да спрат да измислят аргументи, които не съответстват на условията за Шенген. Ние сме ги изпълнили“, коментира Захариева. „Ако България стане част от Шенген, ще може да освободи ресурс от гръцката и румънската граница, с който да засили опазването на турската граница“, допълни още тя, цитирана от БТА.

По повод на критиките от страна на „Продължаваме Промяната“, че бившите управляващи от ГЕРБ носят вина за неприемането ни в Шенген, Захариева коментира, че по такива въпроси политиците трябва да се обединяват, а не да си „прехвърлят топката“.

На този етап резерви срещу присъединяването на страната ни в Шенген са изразили Нидерландия и Австрия. На днешното заседание Съветът на ЕС по вътрешни работи и правосъдие ще гласува още за това дали да се разшири Шенгенското пространство с присъединяването на Румъния и Хърватия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Не

преди 1 година

Оставането ни в ЕС е вредно за България. Какво още може да се случи: Да си затворим ТЕЦ,АЕЦ . Да приемем *** идеите. Да закупуваме оръжия от САЩ колкото кажат.Да си затворим рафинерията. Все хубави за нас неща

94

Хан Тервел

преди 1 година

Да оставянето ни извън Шенген е вредно за ЕС но е полезно за България!

93

Анонимен

преди 1 година

BULEXIT

fallback