Снимка: БГНЕС
fallback

Полският президент Анджей Дуда и министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак приеха във вторник първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея, приветствайки бързото прилагане на сделката, подписана през лятото на фона на войната в съседна Украйна, предава "Асошиейтед прес".

Дуда и Блашчак отидоха до пристанището на полския флот Гдиня, на брега на Балтийско море, за да посрещнат пристигането по море на първите 10 танка Black Panther K2, заедно с 24 гаубици Thunder K9, от сделката за 5,8 милиарда долара със Сеул.

Oще по темата
Те подчертаха, че Южна Корея реагира бързо на нуждите на Полша бързо да увеличи своя възпиращ и отбранителен потенциал на фона на войната в Украйна, която граничи с Полша.

Още доставки на южнокорейски оръжия са планирани до 2025 г. Полша закупи стотици танкове K2 Black Panther, произведени от Hyundai Rotem, и гаубици K9 Thunder, произведени от Hanhwa Defense. Сделката включва обучение, логистика и боеприпаси.

Консервативното правителство във Варшава също закупи корейски изтребители FA-50, лек учебно-боен самолет, произведен съвместно от Korea Aerospace и Lockheed Martin, за около 3 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Боби

преди 1 година

До Лаврентий Берия в по-модерно време са закупени Бронеджипове от Израел но те се ползват основно от военна полиция и при разминирване 100+бр Бронирани Хъмвита и БТР М-117 е следващата броне машина закупена за ООН контингентите ни в цели 9 броя... Основата на БГ бронетехника е БМП1 и БМП23 както и МТЛБ като универсална машина всички са верижни :-)

19

Боби

преди 1 година

До Лаврентий Берия БТР-60ПБ са закупени от СССР незнам кога си 60те години на миналия век, Преди това са закупувани БТР-152 целта е била бързо да се насити армията с бронетранспортери защото СССР армия ВСВ практчески не е ползвала БТР като клас бронетехника. Освен това БТР-60 е първия колесен броневик който може да преодолява окопи, издържа на химическо и ядрено заразяване и да плува без подготовка - Купен е в 600+ бройки. Става ясно че в палнините е нефелен и БТР-70,80,80а,82 не са купувани

18

Лаврентий Берия

преди 1 година

До Боби - не знам човек! На моменти ме изумяваш. Как бе любимите ти руске БТР 1 каквито ние имаме в изобилие "вършеха" работа, а сега - планината?! А, да. Бяха руски, затова. Та, кой ще води бойни действия в планините, като основните ни градове и възли са в равнината - за където и БТР-те. Айде стига пробутва руски кифли вече. Не сме Грузия за да се вържем на тея. Не, че и те нямат колесни машини. Така че, задръж си руските плувки за теб и подобните ти!

fallback