Снимка: БГНЕС

Половината от демократичните страни в света преживяват ерозия на демокрацията, която се засилва от войната в Украйна и икономическата криза, се казва в доклад на международен мозъчен тръст.

"В момента наблюдаваме извънредно силни насрещни ветрове за демокрацията, които се засилват от политическите последици от икономическата криза и икономическите последици от войната в Украйна", заяви пред АФП генералният секретар на International IDEA Кевин Касас-Замора.

"Може да се окаже, че доверието в изборите е поставено под въпрос. Може да се окаже, че върховенството на закона е подложено на атака. Възможно е гражданското пространство да е ограничено", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Броят на демокрациите с най-сериозна ерозия на демокрацията - група, наречена "отстъпващи" държави, в която от миналата година влизат и Съединените щати - се увеличи от шест на седем през 2022 г. с добавянето на Салвадор към списъка.

Останалите са Бразилия, Унгария, Индия, Мавриций и Полша.

Касас-Замора посочи САЩ като особено тревожна страна.

"Много съм обезпокоен от това, което наблюдаваме в Съединените щати", каза той.

Според доклада страната е изправена пред политическа поляризация, институционална дисфункция и заплахи за гражданските свободи.

"Вече е съвсем ясно, че треската не е преминала с избирането на нова администрация", каза той, посочвайки "бягащите от контрол нива на поляризация (и) опитите да се подкопае доверието в изборните резултати без никакви доказателства за измама".

Касас-Замора отбеляза, че САЩ също така са направили "видима крачка назад" в областта на сексуалните и репродуктивните права, "което е много уникално, почти всички други страни, вървят напред по отношение на разширяването на сексуалните и репродуктивните права".

"САЩ вървят назад", каза той.

Повече авторитаризъм

От 173-те държави, обхванати от доклада на International IDEA, 104 са демокрации, а 52 от тях са в упадък.

В същото време броят на страните, които се движат към авторитаризъм - 27, е повече от два пъти по-голям от броя на страните, които се движат към демокрация - 13.

Почти половината от всички авторитарни режими са станали още по-репресивни през 2022 г., като Афганистан, Беларус, Камбоджа, Коморските острови и Никарагуа са посочени като държави, които преживяват "широк упадък".

В Азия, където само 54% от хората живеят в демократични условия, авторитаризмът се затвърждава, се казва в доклада, докато Африка, въпреки множеството предизвикателства, остава "устойчива" пред лицето на нестабилността.

Десетилетие след Арабската пролет Близкият изток продължава да бъде "най-авторитарният регион в света". В него има само три демокрации - Ирак, Израел и Ливан.

В Европа почти половината от всички демокрации, или 17 държави, са претърпели демократична ерозия през последните пет години.

"Демокрациите се борят да осигурят ефективно равновесие в среда, белязана от нестабилност и безпокойство, а популистите продължават да печелят позиции по целия свят, докато демократичните иновации и растежът стагнират или намаляват", се казва в доклада.

В него се отбелязва, че има "обезпокоителни модели" дори в държави, които се представят на средно или високо ниво на демократичните стандарти.

В доклада се казва, че през последните пет години напредъкът е спрял във всички показатели, които IDEA изследва, като някои от тях са "същите като през 1990 г.".

"Демократичните системи наистина се разклатиха през последните няколко десетилетия и това съвсем ясно се превърна в наболял проблем в нашето съвремие", каза Касас-Замора.

Все пак имаше някои признаци на напредък.

IDEA отбеляза, че хората се обединяват, за да накарат правителствата си да отговорят на исканията на 21-ви век - от създаването на общностни грижи за децата в Азия до репродуктивните свободи в Латинска Америка и младежките протести за климата по целия свят.

"Но също така и на места като Иран, където хората излязоха, за да поискат свобода, равенство и достойнство", каза Касас-Замора.

"Така че има няколко светли точки, но общата тенденция е много мрачна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase