Снимка: БГНЕС
fallback

ВМРО настоява Европейската комисия незабавно трябва да спре процеса по започване на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС. Причината е стрелбата по българския клуб в Охрид "Цар Борис III".

Това е акт на открита, въоръжена агресия срещу България и срещу ценностите на цивилизована Европа, пишат от ВМРО.

"Призоваваме всички българи, които години наред изразяваха позицията си, че при отявлен антибългаризъм Македония не бива да бъде част от ЕС, да минат днес в 17:00 ч. пред посолството на РС Македония в София на ул. "Фредерик Жолио-Кюри" 17 в ж.к. "Изток" и да положат по един камък или гилза в знак на съпротива срещу антибългарската агресия и езика и актовете на омраза, плод на пропагандата в Скопие", призоваха от ВМРО.

Българският представител в ЕП и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки нарича този акт "убийство" в свой пост във Facebook.



"Убийство на българите, на българската идея и кауза в Македония. Неминуемо ще се стигне до физическо убийство, в това нямам съмнение, явно това е и целта на нападателите", се твърди в позицията.

Според Джамбазки ставаме свидетели не просто на агресия, която ескалира от години. Днешният акт на открита стрелба с огнестрелно оръжие е еманацията на антибългарщината, на варварската сърбо-комунистическа антибългарска пропаганда, насаждана 70 години в изконно българските земи на Македония. Днес тази омраза ескалира до обстрел на българска институция в Охрид с бойни патрони.

За нас от ВМРО това е меко казано недопустимо. Този акт е символен за липсата на хуманност, добросъседство и каквито и да било наченки на европейски ценности в РС Македония. Затова за нас всички процедури по преговори за членство в ЕС трябва да бъдат прекратени незабавно. Или чакате да се стигне до поредното политическо убийство на човек, който е имал смелостта да се нарече българин на изконно българската територия Македония?

Ето защо още днес Ангел Джамбазки ще направи предложение пред ЕС процесът по започване на преговори между ЕС и Северна Македония да бъдат прекратен, докато всички извършители на нападения над българските клубове в Македония не бъдат разкрити, съдени и осъдени, съобщиха от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 година

рашистан в действие

31

без име

преди 1 година

често най-близките те предават - както стана със сърби и хървати, както стана с русия и украйна...та така и ние

30

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 24 Ген. Луков е български воин, герой от войните и патриот. Създадената от него младежка организация е имала за своя главна цел патриотичното възпитание на младите. Овластени страхливци забраниха марша в негова чест, но не се възпротивиха срещу друг марш, организиран в същия ден в чест на неговата убийца - терористката Виолета Якова. На какво прилича това?

fallback