Снимка: Bloomberg
fallback

Централните банки са купили 400 метрични тона злато през тримесечието до септември, съобщи Световният съвет по златото тази седмица. Това е рекорден приток наравно с това, което биха закупили за цяла година в нормално време.

В прословутия непрозрачен свят на правителствената търговия със злато не винаги е ясно кои са най-големите купувачи. Паричните власти са толкова големи играчи, че могат да изкривят целия пазар, като покажат какво правят, една от причините цените да се сринат през 90-те и 2000-те години, когато някои от европейските централни банки продаваха в унисон.

Има един очевиден общ фактор между декларираните купувачи обаче: всички са от нации, изправени пред сериозни проблеми. Турция, чиято лира падна с 52% през годината до септември, добави 95,5 тона към златните си запаси през същия период. Египет купи 44,8 тона, докато неговият паунд падна с 20%. Покупката на Индия от 40,5 тона беше съчетана с отслабване на рупията с 8,7%. Динарът на Ирак е фиксиран спрямо долара, но суаповете за кредитно неизпълнение, защитаващи срещу неплащане на дълговете му, се повишиха до близо 9% през септември, дори след като бяха закупени 33,9 тона от метала.

Това е любопитна ситуация. Натрупването на кюлчета в трезора на централната банка отдавна е мощен сигнал за инвеститорите, че правителството ще бъде разумен и надежден кредитополучател. Никакво купуване на злато обаче няма да убеди никого, че фискално неудържаното египетско правителство е добър кредит. 10-годишните облигации на САЩ, които в момента дават доходност от 4,2%, също изглеждат много по-добро предложение от метал, който не плаща лихва, особено сега, когато златото вече не превъзхожда общата възвръщаемост на държавния дълг.

Кюлчетата имат едно изключително предимство: за разлика от облигациите, те не ви обвързват във взаимоотношения с ненадежден контрагент. Държавният дълг на САЩ в един момент беше най-твърдата форма на валута, истинска безрискова инвестиция. Но през февруари координираните санкции срещу централната банка на Русия изпариха по-голямата част от резервите от 498 милиарда долара, намиращи се в нейния баланс. Европейският съюз сега обмисля използването на тези средства за плащане на възстановяването на Украйна, съобщи Bloomberg News миналата седмица. В свят, в който не можете да се доверите на никого, има смисъл да се защитите с метал.

Пътят пред международните отношения сега е по-несигурен, отколкото е бил от десетилетия. В този свят има смисъл резервите на централната банка да не са твърде силно обвързани с връзки с която и да е държава.

Авторът Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Име

преди 1 година

Странно, ако очакват зомби апокалипсис, не би ли било по добре да се снабдят с чесън, кръстове и заострени колове.... или това май беше за вампири?

44

Хорър!

преди 1 година

"В САЩ избират членове на двете камари на Конгреса"

43

Анонимен

преди 1 година

"за разлика от облигациите кщлчетата не ви обвързват във взаимоотнопения с ненадежден контрагент" Да се разбира: американските облигации са ненадеждни, въпреки че се получава висока лихва. Светът създава новфинансов ред. Между другото, не сте писали, че редица европейски страни са си изтеглили златото от Великобритания и от САщ след кражбата, наречена "замразяване на руските авоари". Например Франция, Австрия... Китай също се изтегля постепенно от САщ-анските банки.

fallback