Снимка: БГНЕС
fallback

Дезинформацията и омразата към евреите "процъфтяват" в интернет, откакто Русия нахлу в Украйна, засилвайки тенденция, вече отключен от коронавирусната пандемия. Това показва публикуван европейски доклад, цитиран от Франс прес, пише БТА.

"Коронавирусната епидемия и агресията на Русия срещу Украйна подхраниха още повече антисемитизма, който остава тежък проблем", посочва Майкъл О'Флахърти, ръководител на Агенцията на ЕС за основните права (FRA).

Според докладът през юни ЕС е разгледал последиците от руската инвазия в Украйна.

"Рисковете, свързани с лъжливи свидетелства, подхранват антисемитизма", докато Русия оправдава войната си, "използвайки неправомерно термини като "нацисти", когато говори за правителството на Украйна, отбелязва Агенцията за основните права.

"Еврейските общности в Европа" са били "дълбоко засегнати" от омразата, изразявана онлайн, в контекста на руското нашествие и епидемията, продължава тя.

Организацията със седалище във Виена смята, че регистрирането на антисемитските инциденти все още е на скромно равнище в цяла Европа, където събирането на данни варира според страните.

Някои от тях, като Унгария и Португалия, не водят никаква официална статистика, което прави невъзможни сравненията между всичките 27 членки на общността.

В Австрия и Финландия например повечето регистрирани инциденти са станали в интернет.

През 2021 г. Брюксел за пръв път представи стратегия за борба с антисемитизма. Според Агенцията на за основните права през 2024 г. и 2029 г. Европейската комисия ще публикува доклади за прилагането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Пурко

преди 1 година

Татуировките на азовци казват всичко.Повече от всякакви измислени НПО- та и организационни.

33

Анонимен

преди 1 година

неправомерно друг път, тия в укрия са си доказани нацисти

32

муспи

преди 1 година

До 42."Всички евреи ли са банкери..." - Не, но всички банки са тяхни. Това прави всички гешефти да са тяхни, за да се владее света. Например - унищожаването на изкуството, геноцида на бялата раса или пък закриването на България - но това е тема за специално удоволствие. - Да, агонията на евреите доставя удоволствие на хората.

fallback